|

Újabb sikeres EMALS-teszt

Az újgenerációs amerikai szuperhordozó, a USS Gerald R. Ford (CVN-78) számos technológiai újdonság bevezetője lesz, melyek közül a legdrasztikusabb lépés a gőzkatapult leváltása lesz az elektromágneses indítóberendezéssel.

Az EMALS (Electromagnetic Aircraft Launch System) szárazföldi tesztjei évek óta folynak, 2010 decembere óta már több repülőgépet is a levegőbe segített, legutóbb újabb típus esett át az „elektromágneses keresztségen”, az EMALS a US Navy egyik legújabb típusát, a Northrop Grumman E-2D Advanced Hawkeye típusú légtérellenőrző repülőgépet lendítette a magasba.

E-2D és az EMALS | Fotó: NAVAIR ,

A jeles eseményre szeptember 27-én került sor, melynek során a haditengerészet lakehursti kísérleti telepén felfestett, életnagyságú hajófedélzet alá installált elektromágneses katapult segítségével sikeres „hajófedélzeti” felszállást az E-2D pilótái.

A tesztek tovább folynak, minden típussal (F/A-18E/F Super Hornet, T-45 Goshawk, C-2A Grayhound és E-2C/D Hawkeye) 63-65 felszállást terveznek 2013 végéig, majd az adatok kiértékelése után meghozzák a döntést a valódi fedélzetre való telepítésről, majd a munkálatok elvégzése után tovább folytatják a tesztelést, ezúttal élethű környezetben. Ha minden a tervek szerint halad majd, a masinának 2015 folyamán meg kell kapnia a hajófedélzeti működéshez szükséges engedélyeket, hogy a USS Gerald R. Ford időben szolgálatba állhasson.

—–

Többet szeretnél tudni az elektromágneses katapultról? Kattints ide az EMALS ismertetőjéhez!

One Response to “Újabb sikeres EMALS-teszt”