Elkészült a Komondor, az első magyar páncélozott felderítőjármű

Atom-, biológiai- és vegyi felderítő-terepjáró gyártásába kezdett a Gamma Műszaki Zrt. A bázisjármű első példánya a napokban készült el, de részletes műszaki adatokat nem közölnek róla, mivel azokat 2032-ig titkosították.

A cég mérnökei a XXI. század technológiai fejlesztéseit is felhasználva tervezték meg a nemcsak katonai, de a katasztrófavédelem igényeit is kielégítő korszerű harcjárművet. A komplex sugárfelderítő-rendszert magyar fejlesztésű és gyártású terepjáró járműbe integrálták. A KOMONDOR névre keresztelt, moduláris ballisztikai védelemmel is felvértezett robosztus terepjáró védelmi szintjét, képességeit a majdani megrendelő saját igényei szerint választhatja ki. A szovjet időkből itt maradt és a ’80-as évek technikai színvonalát képviselő gyalogsági harcjárműveket legkésőbb 2016-ban – a tervezett üzemidő lejárta miatt – kivonják a honvédség rendszeréből. Ezért szükségessé vált a Magyar Honvédség nemzeti védelmi és szövetségesi feladatainak ellátását biztosító könnyűpáncél-védettségű harcjármű család kifejlesztése. A többféle változatban gyártható páncélozott jármű – kialakítása révén – könnyen alkalmazható speciális polgári- és rendvédelmi feladatok ellátására is.

Fotó: Gamma Műszaki Zrt.

A közel 15 tonnás két- vagy háromtengelyes változatban készülő jármű első példányainak gyártása – a motor kivételével – Magyarországon, magyar munkaerővel valósult meg. A hazai igények kielégítésén túl, lehetővé válik exportigények kielégítése is, már több távoli ország is érdeklődik a jármű iránt. A Respirátor Zrt. több magyar cég részvételével kezdte meg gyártani a majdani járműcsalád első darabjait. Ennek első típusváltozatát fejleszti a Gamma Zrt., de a két cég készen áll a további fejlesztés során a magyar gyártó- és szolgáltatóipar más szereplőit is – kiemelten a magyar védelmi ipar gyártóit – összefogni és bevonni a projektbe.

Forrás: HavariaPress

Aki többet akar tudni a masináról, annak ajánljuk a gyártó honlapján található írást a jármű fejlesztéséről. A cikk eléréséhez kattints ide!

További képek:

Fotó: Gamma Műszaki Zrt.

Fotó: Gamma Műszaki Zrt.