|

Chinook-katasztrófa Afganisztánban

Szombatra virradó éjszaka a tálibok rég nem látott veszteséget okoztak a NATO erőknek, amikor egy bevetés során lelőtték az ISAF egyik CH-47 Chinook típusú szállítóhelikopterét, 38 ember életét kioltván ezzel.

A nemzeti békefenntartó erők 31 katonája és Afganisztán 7 egyenruhása vesztette életét egy merényletben, mikor a tálib harcosok a kelet-afganisztáni Tangi-völgyben lelőtték a US Army jelzéseivel repülő forgószárnyast. A helikopter bevetésről visszatérő katonákat szállított vissza a bázisukra. A gép elvesztését az ISAF is elismerte, elmondták, hogy ellenséges tevékenységet észleltek a környéken. Az eset okainak felderítésére vizsgálat indult.

Egyes források szerint az elhunyt amerikai katonák közül többen azon SEAL-kommandósok közé tartoznak, akik részt vettek Oszama bin Laden megölésében is. Az viszont bizonyos, hogy az Egyesült Államok részéről ez a legkomolyabb veszteség a lassan egy évtizede húzódó afgán konfliktus kezdete óta.

100 hozzászólás “Chinook-katasztrófa Afganisztánban”

  1. Chinook-katasztrófa Afganisztánban.

    Nos, nem szeretnék sem kegyeletsértő, sem cinikus lenni, de véleményem szerint nem a helikopter lelövése a katasztrófa, hanem Afganisztán megtámadása és a tíz éve tartó háború az.

    Azt azért ne feledjük, hogy – minden hangzatos háborús propaganda ellenére – amíg az afgánok nem szerettek volna háborúba keveredni, addig az odaérkező – és nevezzük nevén a gyereket – hódító hadsereg katonái fizetésért vállalták ezt a „nemes” feladatot.

    Ergo ez számukra a „munkakörülményekből” (háború) adódóan felvállalt kockázat volt.

    M

  2. Ne menjünk bele a szokásos flame-be, hogy Afganisztán így-vagy-úgy!
    Ne sikkadjon el, hogy ebben a hírben az a rendkívüli, hogy az OBL-t állítólagosan likvidáló támadásban résztvevő katonák haltak meg a fedélzeten.

    Óhatatlanul fölmerül a kérdés, hogy netán kellemetlen szemtanúk voltak?

  3. A katonanak `ez is benne van a pakliban`.
    Ma az Egyesult Allamokban a legbiztosabb munkahely a US Military. Elokepzettseg nem nagyon kell hozza, csak jo egezsegi allapot. Ez egy kesz `ipar agga valt` mara. Ugyan sokan meg nemzeti buszkesegbol allnak be katonanak, a nagyobbik resze viszont mar anyagi megfontolasbol/karrier lehetosegbol lep be. Az elmult evek eros gazdasagi valsaga sok kozepkoru ferfit es not [30-40 evesek] kenyszeritett katonai palyara oda at.
    Mas. Kivancsi lennek hogy a 20 elhunyt NAVY SEAL-os kozul mennyien voltak ott a Bin Laden-es akcional, mert ha esetleg `pont azok` a sracok voltak akik allitolag lelottek, es a tetemet elhurcoltak, akkor az sok kerdest vet fel szamomra.
    REST IN PEACE SOLDIERS

  4. Parázs viták vannak a téma körül.
    A hivatalos jelentés szerint komoly ellenállás várta a 46 szövetséges SOCOM egységet(us, más nato és 7 afgán szövetséges a fedélzeten), akik kipakoltak, de tekintélyes tűz alá kerültek(egy Kabul környékén élő tartományi tálib fejest akartak likvidálni) és visszavonuláskor lőtték le vállról indíthatóssal a helikoptert.

    Sokan állítják, hogy túl sokat tudhattak a SEAL kommandósok, de az is megeshet, hogy ténylegesen komoly harctéri győzelmet értek el a talibánok. 8 talibán is odaveszett a tűzharcban.

  5. Puma. Pannon Puma

    A helikopter lelövése – 20 elit kommandóssal – komoly harci siker. Ez is jelzi milyen nagy az amcsik által terjesztett hazugság az afganisztáni győzelemről. ( És milyen indulatokat szabadítottak el…)

    Amit én olvastam, rakéta-gránáttal lőtték le a helikoptert! Erről persze már nem került ki hivatalos információ ! / a tálibok persze tudják mi történt /

    Sajnálom a katonákat, magam is voltam fegyveres akcióban, veszélyhelyzetben, aki ilyent vállal tudnia kell a több ezer éves igazságot : ” aki kardot von, kard által vész el… ” .

  6. Azt tudja valaki,hogy a MAWs rendszerek amiket helikopterbe építenek azok minden rakétaindítást észlelnek vagy csak akkor jeleznek,ha a helikopter ellen indítanak.Ez azért fontos mert Aliék úgy lövöldöznek RPG-vel mit egy AK-val az meg marha idegesítő lehet,hogy ha egy percen belül, 10x jelez a rendszer de mind fals mert nem a helikopterre lőnek.

  7. Szerintem az elektronika gyorsan reagál :)
    Itt az „rpg” infrakibocsátását vizsgálja a védelmi rendszer, teljesen automatikus az ellentevékenység, csapdaszórás. Ha épp mentik a csapatokat és a heli szinte áll a levegőben, akkor nagyon nem sokat ér az ellentevékenység, az Iglák/Strelák amúgyis jobban immunisak erre, főleg ha a heli áll.

  8. Puma. Pannon Puma

    Amit írsz a mozgó cél elleni hatótávról az igaz(bár a 200m az kevés inkább 300)DE nagyon fontos azt hozzátenni,hogy ez az érték harckocsira vonatkozik van nem pedig helikopterre.Szerintem helikopter ellen kb ez az érték olyan 100-150 méter lehet.

  9. Szerintem jobb lett volna, ha gyalog vagy könnyű és halk jeep-pel mennek be a célterületre, igaz, hogy „kockázatosabb”, de halkabbé és így lehet tovább tudtak volna rejtve maradni és így is védettebbek lettek volna, mert nem lettek volna ennyire kiszolgáltatva, tehát még is csak kevésbé kockázatosabb lett volna ez a módszer, igaz többet kellett volna dolgozni az M4A1-gyel és a géppuskákkal.

  10. Várható volt egy ilyen esemény bekövetkezése.
    Amennyiben RPG-vel lőtték le, abban akkor hatalmas szerencséjük volt a taliboknak.
    Nem érdemes rágódni milyen védelmi rendszere van egy ekkora, behemót helikopternek, ha egy egyszerű,nem irányított, tehát elektronika mentes, páncélgránáttal kerül szembe.
    Nincs mit tenni, elkapja, ha odaér és eltalálja.
    Más kérdés, hogy még álló célra sem könnyű a találat elérése, amennyiben a legkisebb szél is fúj.
    Az esetben, tuti nem oda megy a rakéta, ahova az irányzó célzott, még 300 méteren sem.
    Ez saját tapasztalat.

  11. Na, csak jól gondoltam, hogy érdemes róla beszélni. :D

    Hivatalosan tagadják, hogy ők lőtték volna le Oszamát, szóval szerintem valószínűbb, hogy el akarták tenni őket láb alól. Meg amúgy az is gyanús, hogy ilyen sokan voltak egy helyen. Tudtommal nem elterjedt, hogy ilyen sokan harcoljanak egy küldetésen, hiszen nem gruntok, de lehet tévedek. Ami viszont még érdekesebb az az, hogy sosem szokták bejelenteni a tier 1-ok küldetésbeni halálát. Esetleg baleset éri őket gyakorlatozás közben. Most meg mindjárt dicsekszenek is vele, hogy 20-at lelőttek, júj de jó.

  12. „netán kellemetlen szemtanúk voltak” Hát nem biztos hogy csak amiatt. Lehet hogy találhattak ott valamit, amit nem kellet volna. Nekem speciel gyanús a dolog a pakisztáni kalandnál. Lehet hogy a pakisztániak zsarolták az USA-t hogy esetleg csinálnak 1 tv adást OBL-el azt kiderült volna az amit már eddig is sejtenek egyesek, hogy semmi közük sem volt az egészhez.

  13. Láttam videón 1 ugyan ilyen helikoptert RPG lelövés közben, kettőt is. Az az igazság hogy nem nagyon akart leesni egyik sem, pedig elég sokszor eltalálták őket. Végén az egyiken a 3, vagy negyedik RPG becsapódás után füstölve kényszer leszállt, a másik videón pedig hasonló körülmények után az pecsételte meg a sorsát hogy a motor környéke kigyulladt és utána zuhant le viszonylag gyorsan. Csak azt akartam mindezzel megjegyezni, hogy nem olyan könnyű a példák szerint egy ilyen helikoptert RPG-vel elintézni.

  14. http://www.youtube.com/watch?v=9NZtS4PVbFo&feature=player_embedded

    Itt egy videó, hogy kap szét egy vállról indíthatós egy Chinookot.
    Ez június 5.-én történt vagy amerikai vagy ausztrál Chinook volt, azon a héten 2 Chinook is lezuhant, de szerencsére csak a kezelőszemélyzet volt rajta, mert csak szállítmányt fuvaroztak.

    Hangot nyomjátok be hozzá, mert végig hallni ahogy dalolnak meg walkie-talkieznak a mudzsaheddinek.

  15. Fisher

    Az is RPG ! Mondjuk nem a „7”-es hanem az ujabb RPG-27 es. Azon kivul hogy popec kis szerkezet azt kell rola tudni hogy viszonylag nagyobb mennyiseget vett belole Sziria es nagy meglepetesre mi tortent ? A Hezbollah is „talalt” parat az utszelen elszorva meg valszeg ez is hasonlo modon kerult oda.

  16. Persze láttam. Kockázatos bemenni jeepekkel is, de úgy legalább biztos nem veszted el a csapatod nagy részét, mondjuk ott voltak komoly támogató harcihelik és csapatok érkeztek a levegőből is, szóval az nagyobb volumenű akció volt, szerintem itt a max. 40 emberrel jóval alábecsülték az ellenállást, érdemesebb lett volna jeepekkel bemenni és támogató helik a levegőből puhították volna az ellenállást. A tálibok 8 embert vesztettek, a Chinook-on vannak fedélzeti géppuskák, tehát így sikerült elérni ekkora veszteséget afgánéknak, ez nem sok. Látatlanban azt mondom, hogy vagy téglájuk volt a felkelőknek vagy hadiszerencséjük vagy mindkettő.

  17. Allesmor Obranna

    „Szombatra virradó éjszaka a tálibok rég nem látott veszteséget okoztak a NATO erőknek, amikor egy bevetés során lelőtték az ISAF egyik CH-47 Chinook típusú szállítóhelikopterét, 38 ember életét kioltván ezzel.”

    Ez a nyitó mondat önmagában nem lenne rossz, de valahogy mégsem értek vele egyet. Afganisztán. Ahol az arctalan gonosz gyilkológép tálibok kioltják az amerikai katonák, azaz az emberek életét. Érezni ebben az idézett mondatban egy keserűséget, de inkább egy részrehajlást. Ugyanezek az arctalan tömeggyilkosok ugyanígy oltották ki a gonosz szovjet megszálló kommunista rohadékok életét is majd harminc éve, csak akkor még hős, hazájukat CIA pénzen beszerzett Stinger-ekkel oltalmazó hazafiként. Igaz, azok a mudzsahed harcosok nem feltétlen azonosak a mai tálib csoportokkal.

    Tudom, hogy ez demagógia volt, de látni kell, hogy ebben a háborúban nincs jó oldal, csak megszállók vannak. Tálibok 95 után, a nyugatiak meg 2001 után szállták meg az országot.

    Más. Hogy a fenébe lehet azt a tegnap hajnalban, titkos bevetésen levő Chinook „utaslistájából” megmondani, kik voltak ott Oszama megölésénél? Egyik se ismert adat…

  18. A szinte járhatatlan, alig létező afgán hegyi utakon szerintem inkább szárazföldi járművel nehezebb menekülni , mint helikopterrel, az infrastruktúra hiányából és a kanyargós útból adódóan pedig nem lehet elég gyorsan haladni ahhoz, hogy meglepetés legyen a támadás. Bizonyos helyeken egyszerűen nem lehet menni semerre, mert balra meredek, felszerelés nélkül megmászhatatlan hegyoldal, jobbra pedig szakadék van. Ha az utat mindkét irányból lezárják és tűz alá vesznek egy szomszédos hegyről, gyakorlatilag lehetetlen elmenekülni.
    Mondjuk ehhez hasonló helyzetben:
    http://www.liveleak.com/view?i=7f2_1198045257
    Csak kicsit jobban kivitelezve.

  19. F1End

    Ez jó videó és megmutatja,hogy azok a könyörtelen és ádáz tálib harcosok annyit érnek katonaként akár egy halom óvodás!

    Allesmor Obranna

    Nekem az szúrja a szemem amikor írják,hogy RIP meg hsonlók csak éppen mindig a katonáknak RIP mit ha az a 8 halott Ali nem is hiányozna a feleségeiknek,szüleinek vagy hasonlóknak.Néha azt hiszem,hogy nem is ugyan olyan emberek!

  20. Dudi !

    Optikával lőttünk egykoron, amire tapasztalatként hivatkoztam.
    Egy egész napos lövészeten, délelőtt szélcsendben, egész jó eredmények voltak.
    Délután, feltámadó oldalszélben, alig akadt találat, noha a lövészet vezető, folyamatosan pontosította az irányzási adatokat.
    Ez, 1987-ben volt, RPG-7-el, optikai irányzék használatával.
    Nem tudom a talibok mivel rendelkeznek jelenleg, illetve mivel lőttek valójában, de fenntartom, hogy amennyiben RPG-vel találták el, nagy szerencse is kellett hozzá.

  21. Afgán kormányzati portál végső soron, de egy olyan oldal, ahol sokkal hamarabb fent vannak magyarul és a háttere is ált. sokkal pontosabb, mint index.hu,hvg és a többieknek(ezt már utólagos vizsgálatok alapján mondom, gyakorlatilag alter hírforrásokból dolgozik, nem korrekciós MTI-ből), később ezen médiumok módosítanak rendszeresen, ez az oldal nem, mert elsőre kapásból bővebben ír.

  22. Az ottani szerkesztők afgán kormányzati oldalról szedik az infót, mivel ők szövetségesek(NATO-barát) nem hazudnak és ált. ők helyszínelnek, takarítanak. Sok veszteséget, amit NATO be sem jelent ők nemzetiségre, egységre lebontva lehozzák.

  23. Általában a járművek típusát is bejelentik, a veszteség nemzetiségét és nagyságát is.
    A pénteki eset az szinte azonnal felkerült és jovonk.info át is vette és le is fordította egyből, részletesen. 46 halott, ebből 22 seal 6-os többi ranger, 7 kormányzatis, 1 szócső, 8 tálib, vállról indíthatós.

  24. Szerintem az a lényeg, hogy mindent tudjunk ami odakint folyik és a hivatalos mainstream média ne tudja elhallgatni a dolgokat, manapság egyre nehezebb már persze. Az mindegy milyen forrásból, logikus, hogy a hatalommal szemben álló szkeptikus forrás fogja lehozni a rendszer számára kínos információkat.

  25. Ha belegondolunk, hogy a harcos aki végül is elkapta a helit, valószínűleg világelső hatékonyságban. Ennyi elit katonát egyszerre elveszteni, még az USA-nak is érzékeny veszteség. Sok, sok év munka,kiképzés és pénz egy ilyen katonákat „legyártani”. Most biztos emelkedett a harci morál a táliboknál, ami eddig sem volt gyenge náluk.

  26. Na most.
    Akkor hány Chinook zakozott? Egy, kettő, három?
    Volt egy, mely itt fent van, Wardak tartományban és ezen volt 22 Fóka, 8 Ranger, 7 afgán katona és 1 afgán tolmács.
    Aztán volt most akkor még egy, Paktia tartományban. Amivel műszaki gond volt egyből felszállás után és a kényszerleszállás hardcore stílusban sikerült. Viszont ebből – ahogy olvastam – mindenki kijutott.

    Akkor ez az újabb 33 ez mi?
    Volt egy újabb Chinook eset, vagy csak a „színvonalas” sajtó kevert össze?

  27. Szerintem a Tálibok a szövetséges légierő 120%-át lelötték már. Viszont a Nyugat szerint az állítólag lelőtt gép még el sem készült a Boeing gyárban….. Ezt azonban, asszem tényleg leszedte valaki….

  28. Puma. Pannon Puma

    „Nézőpont kérdése…
    17 helikopter lezuhant.
    17 helikoptert magához vonzott a Föld.
    17 helikopter leszállt.
    17 helikoptert lelőttek.
    17 helikopter nem maradt fent.. ”

    Értem. De….hm…hm .. volt amelyik fenn maradt ? D

  29. Pff… Lezuhant az első. Amin voltak 38-an ebből 30 amerikai, a 22 fóka és a 8 ranger. De nincs feltűntetve a személyzet, ami szintén is amerikai és ugye 3 fő.
    Aztán lezuhant a másik, de ott mindenki ki jutott, veszteség 0 fő.

    A jovonk.info látta az elsőt és csak a szállított 30 US katonát vette, majd látták más forrásból ugyanazt, ahol személyzettel már 33-nak írták a veszteséget. S, ezt sikeresen a második gépre vették.

  30. Szasztok. Eleg ellentmondasosak a hirek az amcsi katonai sajtoban is. Eloszor azt irtak hogy egy fegyveres akcio utan, nem sokkal felszallas utan lottek le. Ma mar azt irtak hogy a foldi bevetes elott lottek le, leszallas utan..
    Mas. A Szovjetek az Afgan haborujukat nagy reszben a vallrol indithato Stinger raketak megjelenesenek koszonhetoen buktak el. Tegyuk fel hogy ezt a helit Iglaval vagy Strellaval lottek le es mondjuk tobb darabhoz is hozzajutottak, ha ez igaz lenne akkor NATO felkotheti a gatyeszt, mert konnyen ott talaljak magukat ahol a Szovjetek a 1980-as evek vegen. Ja, es IED-eket mar akkor isz hasznaltak a mujahedinek, eleg sikeresen, csak akkor meg nem az volt a neve.