A felkelők nagy támadást készítenek elő Líbiában

A líbiai felkelők július 3-án, vasárnap közölték: nagy offenzívára készülnek a következő 48 órában, hogy visszafoglalják a kormányerőktől a Tripolitól délre fekvő településeket, és ezáltal közelebb kerüljenek a fővároshoz, Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fellegvárához.

A felkelők különösen a fővárostól 50 kilométerre lévő, stratégiai jelentőségű Bir el-Gánám kisvárost akarják elfoglalni, ahonnét ágyúikkal már képesek lennének támadni magát Tripolit – mondta a felkelők szóvivője központjukban, a kelet-líbiai Bengáziban. A felkelők a főváros felé előrenyomulva egy héttel ezelőtt érték el Bir el-Gánám szélét. Harci sikereik nyomán felcsillant a remény, hogy sikerül áttörést elérni az immár négy hónapja húzódó konfliktusban. A kormányerők azonban visszaverték őket, és kénytelenek voltak visszavonulni a berberek lakta Nefúsza-hegységbe.

Pénteken a NATO harci gépei támadták a kisvárost. Korábban a felkelőknek ezen csoportjának dobott le fegyvereket Franciaország. A NATO gépei szombaton Tripoli egyik keleti peremkerületét, Tadzsúrát támadták. A líbiai kormány szombaton tüntetést rendezett az ENSZ tripoli képviselete előtt. Ezen mintegy 300 gyerek vett részt, és elítélték a világszervezetet amiatt, hogy „nem képes megállítani a civilek elleni háborús gépezetet”.

Forrás: honvedelem.hu