|

Hollandia kivonta harckocsijait

Nos, eljött az az idő is, mikor a Magyar Honvédség szimbolikus méretű aktív harckocsi ereje nagyobb egy ezen a vonalon tradicionálisan erős nyugat-európai NATO partnerénél. A szóban forgó NATO tagállam a Hidegháború alatti felhalmozott hatalmas Leopard állományát már jó ideje „osztogató” Hollandia, ahol az egykoron meglévő 445 Leopard 2-ből mára csak 60 maradt hadrendben. (Leopard 2A6) Hága anyagi megfontolásokból azonban úgy döntött, hogy véget vett a királyság harckocsizó történelmének és kivonja ezen nagymacskákat is.

A még április elején bejelentett döntés implementálását megelőző – egyes harckocsizók által temetésnek titulált – ceremóniára május 18-án, a német páncélos hollandiai történetének kezdőhelyén a Bergen-Hohne-i lőtéren került sor, ahol 4 lövés eldördülése szignálta a típus és egyben a holland harckocsizók jó 90 évnyi történelmének végét. Az eseményről készült videó megtekinthető és letölthető a holland védelmi minisztérium kapcsolódó oldalán.

Holland Leopard 2A6 a Bergen-Hohne-i lőtéren

Holland Leopard 2A6 a Bergen-Hohne-i lőtéren | Fotó: holland védelmi minisztérium ,

A most kivonandó harckocsikat – ahogy korábban is – áruba bocsátják a hollandok.

Holland Leopard 2A6 a Bergen-Hohne-i lőtéren

Holland Leopard 2A6 a Bergen-Hohne-i lőtéren | Fotó: holland védelmi minisztérium ,

A Leopard 2-esek szerepét így jobb híján a svéd Combat Vehicle 90-nek a 35 mm-es Bushmaster III 35/50 gépágyúval szerelt változata – CV9035NL / CV9035 Mk III – veszi át. Hollandia a CV90-ből összesen 193 darabot rendelt, melyek szállítása elvileg az idén fejeződik be.

82 hozzászólás “Hollandia kivonta harckocsijait”

  1. Merész lépés, de ha van ATGM-ből sok, illetve önjáró lövegből is jópár nekik akkor nem is olyan nagy hülyeség. A tank egyre inkább csak másik tankok ellen jó manapság, egyébként kicsit elavult egység.
    Tartok tőle, hogy ebben kivételesen nagyon hamar fogjuk követni a nyugati példát, bár nekünk nagyon nincs semmi amivel kiváltjuk, kevésbé ‘öribari’ országok közt vagyunk, szóval nagyon nem kéne. Szegény németek hogy utálhatják az egészet, jól elszúrják a használtak az újak piacát.

  2. Kolombusz:

    „A tank egyre inkább csak másik tankok ellen jó manapság, egyébként kicsit elavult egység.”

    Ez szerintem fals kijelentés. Mivel indokolod? Afganisztánban számos HK szolgál növekvő számban, mert semmi más nem tudja ezt a tűzerő & mobilitás & páncélzat kombót szolgáltatni. És ráadásul Afganisztánban nincsenek ellenséges HK-k.

    Y

  3. Nos, az ótvar, szedett-vedett T-72-esek HELYÉRE azért éppen jól jönne ugyan annyi Leo2A6. Persze igazából jóval több kellene, no de ne legyünk telhetetlenek.

    Azt meg nem vágom hogy ezt a CV90-est mégis hogy lehet anti-tank szerepkörben bevetni, még egy nyavalyás rakéta-tubus sincs rajta csak a 20-40 millis gépágyú. Jobb esetben is csak egy 105-ös vagy 120-as, akkor meg csak egy síma könnyű hk.

    Arra azért rákérdeznék az okos döntéshozóknál (bármelyik országban), hogy a „jóbarátok” ;) merrefelé fejlesztik a harckocsizó egységeiket? Mire fel ez a nagy leépítés, sőt, lenullázás?

    Amúgy igen, a tank arra jó hogy 50-70 km/h-val tud repeszteni egy 40-65 tonnás erőd, benne egy 120 millis ágyúval meg géppuskákkal. Kiraksz belőle EGY, esetleg KETTŐ darabot egy reptérre, és csá, el lehet felejteni a forgalmat… A tank uralja a területet, arra való. Meg mint támadó ék.

  4. Még kivonják az 60 db is ? hát nem tiszta szégyen ?Vajon mire kell a pénz ? ja hát persze a több milliós muszlim lakosságnak etetésére meg hogy épp annyi légierő legyen hogy Amerikát ki lehessen szolgálni.
    Na így sorvadnak el majd a németek is . (Sajnos)

  5. @Roni

    Ha csak tartalékba tennék őket, az még reális lenne. Mondjuk, ha nincs aktív egység, akkor rövid úton személyzet sem lesz hozzá…

    Viszont nost úgy tényleg. Hollandiának minek kell? A légiereje meg vitán felül erős. A belga régen a holladdal volt egy szinten. Most nekik 36 db F-16 MLU gépük ami aktív és ennyi F-35 lesz. A hollandoknál asszem cirka 80 db aktív gép van és nagyjából ennyi F-35 beszerzését tervezik.

    Valszeg van koncepció abban, amit csinálnak (…) Talán utána kellene járni…

    Moderálva Phoenix

  6. Attól függ, miben gondolkodunk. Egy eljövendő, integrált EU-haderőben, akkor érthető hosszú távon a holland gondolkodás. Csak egy példa, NE vegyétek kp-nak…: Brit, holland, norvég, dán északi légierő, brit-francia-spanyol-holland atlanti légierő, francia-olasz déli légierő.. Északon német-norvég-dán szárazföldi erő, francia atlanti tengerészgyalogosok, délen spanyol-francia-olasz szárazföldi és tengeri erő…
    Ebben csak az a bibi, hogy a keleti-délkeleti rész hogyan festene: lengyel-román légierő, balti-lengyel-román-cseh-szlovák szárazföldi erők, magyar víztisztítók….

  7. Ja most hogy emlékeztettél arra a 80 darabos f-35 légierőre most akkor talán már érthető .
    80 db f-35-sel bárkit be lehet fenyíteni a környéken bár inkább távoli célpont ellen .

    Hollandiának minek kell?

    Azért jó ha van valamennyi harckocsi nem ?

    Ha már mindenki ilyen sok és jó cuccokat vásárol mi lesz a németekkel meg a Franciákkal?Ő nekik nem kell 5 gen gép ?
    A nagy gazdasághoz nem árt a modern légierő .

  8. Littlejohn

    Az európai integrált haderő már 2001-ben is felvetődött mégse lett belőle semmi eltelt tíz év .
    Ugye Amerika közt és Európa közt gazdasági verseny folyik .
    itt viszont az a bibi hogy Európában nem európai gépeket hanem amcsi fegyvereket vásárolnak .
    Közös repülőgép fejlesztés már van , na de nincs szárazföldi katonai egységes ipar .
    Európa nem indított rakétavédelmi programot nem is fejlesztett sz-xx hasonló kategóriájú rakétákat .
    Ha van valami hasonló is az még az sz-300 sem karcolja .
    Mint ahogyan felvetődött a német fregatt a két hete ott is végül a Haarpon rakétát húzták ki páran a kalapból ami szintén amcsi .
    Arról nem is beszélve hogy egy, egységes európai hadsereg nem jönne jól sem az amiknak sem pedig az oroszoknak .
    Az EU meg inkább nem is akar rosszat az amiknak így nem is lesz Eu integrált haderő .

  9. Egységes EU haderő inkább azért nem jön létre mert a sokféle népség a túlzott demokráciában mást akar. Erőltetni nem lehet mert demokrácia van tehát marad az önzés és a nemzeti gőg ami megakadályoz minden egységes törekvést.

  10. A hollandoknak egyébként szerény véleményem szerint jelenleg tényleg teljesen felesleges egy ilyen kategória. Páncélos támadás milyen irányból jöhetne ellenük? Ha meg jönne ott az Apache nem meg a Hellfire. A légifölény meg szerintem biztosítva van a tevékenykedésükhöz.

  11. Az európai integrált haderő még gyerekcipőben jár, véleményem szerint biztos lesz valamikor közös EU-s haderő, de valószínűleg ne ma közeljövőben.

    Közös európai fegyverfejlesztés meg igen is van, ott az MBDA. Mellesleg az Aster 30 van olyan jó mint bármely orosz S(z)-családtag.

  12. Másik dolog, hogy hollandok nagyon is jól csinálják.
    Nekünk is ezt kéne csak nem megállni a 6-7 páncélosunk beolvasztásánál, hanem megszüntetni a honvédséget teljesen addig míg biztos nem fenyegeti az országot veszély(nem terroristákra gondolok).
    A japók is milyen jól jártak az 50-es évektől, a sok pénct lehetne infrastruktúrába, meg innovációba fektetni, aztán bő 10 év múlva azt vehetnénk amihez épp gusztusunk lenne.
    Mondom én aki nagyon de nagyon nem vagyok pacifista csak józan gondolkodású.

  13. Roni:

    „Mint ahogyan felvetődött a német fregatt a két hete ott is végül a Haarpon rakétát húzták ki páran a kalapból ami szintén amcsi .”

    Az F125ösön a Harpoonok csak átmeneti megoldások. Ezeket svéd RBS 15 MK4 fogják váltani.

    http://en.wikipedia.org/wiki/F125_class_frigate
    http://www.saabgroup.com/Global/Documents%20and%20Images/Air/Weapon%20Systems/RBS15/Saab_RBS%2015%20MK3.pdf

    ” de nincs szárazföldi katonai egységes ipar .”

    Mert kellene? Elég jók az EUs cuccok, ld. KMW-Rheinmetall termékek.

    Y

  14. Kicsit furcsa a dolog, 80 F-16-os fenntartási költsége mellett az a fránya 60 Leopard nem sokat nyom a latban. Főleg hogy ettől még a tankoktól nem szabadulnak meg, a műszaki csapataiknál még marad szép számú Leopard2 alapú jószág (ezek kivonásáról legalábbis nem szól a hír, főleg hogy nemrégiben szerezték be őket), tehát valamilyen szinten a kiképzést is fent kell tartani, meg az alkatrészbázisnak sem lehet teljesen a seggére verni. De nyilván ők tudják mivel ellensúlyozni a hiányukat, főleg légierőre gondolok, tüzérségük szinte nincs, azt korábban leépítették (bár bevallom, hogy néha korábban is eltöprengtem azon, hogy hogy lehet harckocsit használni egy olyan országban, ahol minden kilométeren vízi akadály van).
    Remélhetőleg a HM-ben nem olvassák ezt a hírt és nem jönnek ki a koncepcióval, hogy „mivel a modern hadviselésben a harckocsik szerepe egyre csökken – és ezt az is bizonyítja, hogy a holland haderő nemrégiben vonta ki összes harckocsiját – ezért a hasonló erők a Magyar Honvédség keretein belül is feleslegesek és a közeli jövőben kivonásra kerülnek”
    Nekünk másak a földrajzi viszonyaink, nálunk a tank kell és kész. Lehetőleg sok, de ez csak álom, nem is írom le, mennyit szeretnék látni…

  15. Puma. Pannon Puma

    A holland döntés fájdalmas, de logikus. És takarékos ! Még válság van !
    Ez a leépítés még enyhe az angolhoz képest !

    Európában béke van, egyelőre senki sem akar betámadni – katonailag legalábbis. Most a düledező UNIÓ megerősítése és a válság leküzdése meg három ország talpon tartása a cél !

    Az ipari kapacitás megvan, a tervek, szakemberek megvannak, még jó 10-20 évig a harckocsizók is meglesznek, és ha kell legyártják a kellő mennyiséget !

    A holland példa sajnos hazánkra még annyira nem igaz, de a katonai leépítésekben vezető szerepünk van – meg az ostobaságban is !

  16. Yozsi88:D Ne legyenek kétségei 6 hónap és Moli lesz itt a legnagyobb túrbú burtál eighty-eight .Új törvény van a láthatáron miszerint az alkalmazottak 20%-ának romának kell lenni egy vállalatnál :D Én már egy hordó sört kérek intravénása.

    (érzékeny lékűektől és oldal szeretőitől előbbiért elnézést kérek ez az én mazochizmusom)

    Roni a válasz felvetésedre:http://www.youtube.com/watch?v=m9VuW6vhV-E
    Öreg nénike helyébe képzeld oda a fegyveres erők képviselőit.

    Hazánk helyzete euro pába sanyarú. Most is elvileg körkörös védelemre kellene berendezkednünk. Legalább akkor had erőt kelen felmutatnunk amely technika szintjén egyenlő az egyesített szerb és toth haderővel.
    Külön egyezményekkel a pozíciókat lehetne erősíteni.
    Lengyel- Magyar külön katonai keret szerződés. Magyar- Török katonai szerződés. Magyar- Orosz katonai szerződés.

    Kis-Antat még ma is él ugyan úgy a nagy Antat is. Ez leginkább gazdasági életbe látszódik meg. Hazánkba működő tőkét német és a japánhoz. Angolok és a franciák csak áruházakat hoznak amelyek pénz szivattyúk.

  17. És most , kifejeztem elkeseredettségemet jöjjön a rövid véleményfoglalás.

    Hiába próbálná a magyar honvédség mennyiségre vagy akár minőségre felülmúlni a szerb haderőt , esélyünk sincsen rá. Talán légierő esetében van , de minden más téren az őskort testesíti meg a honvédség a szerb haderővel szemben. Ha mo bejelentené , hogy vásárol 40 db régi f16-ost akkor másnap jönne a hív , hogy a szlovákok , románok és a szerbek máris leadták a megrendelést 80 leguljabb szériás f16-osra…
    Egyszerűen mo alkalmatlan rá , hogy felvegye a versenyt a többi állammal.

  18. Sajnos egy kicsit meg kellett szűrni a kommenteket. Kérlek benneteket, hogy térjünk vissza a holland harckocsi-kivonáshoz és vegyünk vissza a képzelgős, kurucinfós színvonalból, mert az nem ide való. Köszi

  19. Még egyszer sajnálom. Most is előbujt belőlem.
    (Újabb keserű pírúra nagyszüleim szomszédjába színes fém gyűjtők jártak és tökre tettek olyan ipari gépet aminek értéke felbecsülhetetlen volt. Angliába készült egyedi megrendelésre 80-évek közepén.) Ez nagyon off.

    Sulyid. Híd el egy erős védelmet ki lehetne építeni. Történelem bizonyítja. Valamint ott van a katona politika. A rokoni és történelmi kapcsolatok igen is számítanak.
    Törökök testvér nép megállapodunk velük akkor ha baj van akkor mindjárt van támasz.
    Iszlám népeknek a szerbekkel úgy is van elrendezni valójuk.

    Lengyelekkel is meglehet egyezni. Ez minimum arra elég lenne hogy a toth haderőt ketté ossza. A kritikus első órákra.
    Románok kapcsán meg Ukrajna és Oroszország lehetne segítségükre.

    Mindennek alap feltétele a belső egység. Ma csak viszály van. Kísértetiesen emlékez tett 1526-és azt meg előző évekre engem.

  20. Lehetne hatékony haderőt csinálni. Nagyon jól felfegyverzett gyalogsággal elég komoly védelem építhető fel.
    Magyarországon sok település van tehát városi környezetben kerülne sor a legtöbb harcra. Erre pedig a kislétszámú gyalogos egységek, jó felszereléssel és kiképzéssel., jó komunikációs eszközökkel ellátva a legalkalmasabbak + kiegészítve őket árosi környezetben alkalmazható PSZH-kkal. Légifedezetnek pedig helcsik.
    Az alföld viszont egyértelműen a HK-nak kedvez!

  21. Snakeye egyet értek.
    Hadsereg alapja a maguk a katonák. Magyar katonai hagyományokat,valamint hogy hogyan álltak helyet eleink régvolt háborúiban akkor bizakodok lehetünk. De ehhez kell egy szemlélet.
    Ma a katonának lenni potya munka helyet jelenti (tisztelet a valóba elhivatottak előtt).
    Ezzel szembe régen katonának lenni büszkeség volt.
    Mi esetünkbe ha gyarapodni akarunk akkor készen kell állunk hogy megvédjük magunkat.
    Sajnos mai napig születnek olyan térkép tervezetek amelyek szerint a Román-Magyar határ a Duna vonalánál lenne.
    1920 emlékezzünk mi volt. Dunántúlt leszámítva a Románok kifosztották az országot. Budapesten ami lehet vagonra rakták és vitték.
    E kapcsán senki nem beszél kártérítésről pedig jogos lenne.

  22. Döbbenet ez a hír!
    És van, aki ettől a NATO-tól várja az országunk védelmét?!
    (vö. egyéb kapcsolódó leszerelési hírek)

    A jövőbeli fenyegetések aligha ítélhetők meg helyesen a pillanatnyi helyzetből kiindulva. Ez csak egy közkeletű ostobaság, ami jól illeszkedik a politikai korrektség követelményébe.
    A hadseregnek a lehető legtöbb lehetséges fenyegetés ellen valamilyen mértékben felkészültnek kell lennie, így sokkal kisebb a meglepetés lehetősége. A jövő háborúja SOHASEM olyan, mint a legutóbbi volt.
    Így egy most fölöslegesnek tűnő képesség hiányozhat a jövőben.

    A harckocsi sokkal kevésbé komplex fegyverrendszer, mint egy repülőgép.
    Sokkal gyengébb infrastrukturális körülmények között üzemeltethető és a kezelők felkészítése is egyszerűbb.
    Nem állítható általánosan, hogy kiváltható légierővel, mert ehhez a peremfeltételeket is definiálni kell, amelyek között az állítás igaz.

    Valaki leírta -nem tudom, mennyire komolyan-, hogy föl kellene számolni a hadsereget. Ezzel csak egy-két apró bibi van. Az egyik, hogy komplett fegyvernemi kultúrát nem lehet előhúzni a semmiből, az több évtized szakmai tapasztalatának egymásra épüléséből áll össze.
    Idehaza ez a legnagyobb veszteség egy-egy átalakítási ötletroham pusztításai közül.
    A másik, hogy a biztonsági kihívások ritkán (soha) jelentkeznek szépen fokozatosan, ami lehetővé tenné a hadsereg fölállítását a semmiből. Ezzel szemben a válságok elég gyorsan jelentkeznek és azzal kell állni a sarat, ami kéznél van.

  23. Ameddig a velünk szomszédos országok, összfegyvernemi harcra alkalmas haderőt tartanak fenn, addig ezt nekünk is meg kell tenni.
    Akkor is, ha per pillanat, a mai napon, nincs konkrét háborús veszély.
    Mi lesz holnap, vagy néhány év múlva, azt sajnos megjósolni nem vagyunk képesek.
    Láthatjuk a világ történéseit, változásait, napról napra.
    Az ördög nem alszik.
    Sajnálatosak az elmúlt évek sorozatos leépítései.
    Ami még sajnálatosabb, jelenleg nem látható, vagy tudható, nehéz fegyverzet beszerzésére irányuló, komoly erőfeszítés.
    Lehet a szándék megvan, meg talán némi hozzáértés is, de pénz biztosan nincs és ebből fakadóan konkrét lépésekről sem hallani.
    Leszámítva néhány sajtóban felröppenő feltételezést.
    Aki esetleg tud valamit, az írja meg, mert lehet csak én vagyok tájékozatlan.

  24. „Ha nincs légifedezet vagy légvédelem, akkor megeszi őket a légierő sercperc alatt. :(”

    Ha bevethető az a légierő. A délszláv háború például azt hozta, hogy a harckocsi sokkal univerzálisabban használható volt, például mobil tüzérségként is alkalmazták. Térségünkben háborús körülmények között a felek valószínűleg nem lesznek képesek a légierő ütőképességét hosszabb távon fönntartani. A repülőképesen tartott gépek viszont nem fognak átütő erőt képviselni.
    Ne egy Izrael (például) képességeiből és lehetőségeiből induljunk ki…!

  25. A repülőképesen tartott gépek viszont nem fognak átütő erőt képviselni.

    Pusztán technikai szeszögből vizsgálva a lézerbombás TGP-s MiG-21 Lancer csapásmérőképessége bőven megfelelő ahhoz, hogy átküldjön másvilágra egy Leo-t.

  26. Jó reggelt mindenkinek.

    A légvédelem fontos azt is fejleszteni kellene. Alföld kapcsán annyi szerencsék van hogy van pár nagyobb városunk amely terület szempontjából fontos helyeken vannak( Szeged, Debrecen a teljeség igényét nélkül.

    Fontos tényező itt hogy egy ilyen háború élet halál harc lenne. Ez nem arról szólna hogy ha vesztünk elvesztjük az önredelkezésünket. Itt ha vesztünk magyarok 10000-reit őlnék a Dunába és Tiszába.

  27. Hali.

    Körülbelül 2 éve vizionálom a harckocsi halálát a kis országoknál. Egyszerűen pénz beszél, kutya ugat.

    Egy erőprojekcióra _nem_ építő országnak HK nem kell. A modern pc-törő rakéták jó eséllyel átverik a páncélzatot, ha szemből nem is, oldalról mindenképpen. Az áruk pedig töredéke a HK-nak (a logisztikát, HR-t is figyelembe véve).

    A megfelelő tüzérség (csöves vagy rakéta) mellett egy komoly pc-törő képességgel ellátott védelmi vonalat nagyon nehéz (nem éri meg) áttörni. Az alapból megkövetelt lokális túlerőn kívül számolni kell a hatalmas veszteségből adódó demoralizációval.

    Hollandia esetében a légvégelem, tüzérség adott. Van elegendő pc-törő eszköze (Spike, Panzerfaust 3). A légierőt nem részletezném. A leok már csak hab a tortán. Ha spórolni kell, célszerűen őket kell leépíteni (elég magas a logisztikai tervezési igényük, pl mert több mint 60 tonna).

    Nem fogok nagyon meglepődni, ha a belgák, a balti államok, a finnek, svédek, norvégok (esetleg japán, dél-korea) folytatják a sort.

  28. Moli

    Szerbek és Tóthok, Románok. Szerbek már rendeztek egyszer egy vérengzés 45-ben. Dél-Szláv háború alatt mit műveltek mennyi muszlimot és horvátot öltek le.

    Szlovákok. Mai napig üldözik a magyart 5000euró mert magyarul szólasz meg. Mennyi magyart kisemmiztek 1945. Elvették a magyarok földjei. Annyira enyves volt a kezük ha nem ment másként ártatlan embereket vádoltak meg háborús bünnökkel.Pl: Wass Albertből így lett háborús bűnös mert kellett a grófi földbirtok

    Románok. Sütő Andrást 1990 környékén majd nem hősi halott lett. Szekusok lezavarták a bányászokat Székely földre halál a magyarokra felhanggal.(wiki-ről: „1990-ben a marosvásárhelyi fekete március idején a magyarok és románok között kitört etnikai zavargások során veszítette el egyik szeme világát.”)

    Gondolod ha ezek a jó tét lelkek ha megtámadnak minket. Akkor majd úri emberek lesznek és meghazudtolják magukat

  29. Egy újabb lehetőségtől esünk el, hogy a régi harckocsiaink helyett modernebb technikához jussunk… Ilyenkor van az a helyzet, hogy az illetékesek, akik törődnek az egész helyzettel, kínjukban legszívesebben a falba vernék a fejüket! De nem csak ez a szomorú, hanem az érdeklődése szinte 100%-os hiánya. 60 Leo, használt vagy bejáratott, nézőpont kérdése csupán. Lehet, hogyha egy kicsikét „ügyeskednénk” – ITT NEM A KORRUPCIÓRA GONDOLOK, VAGY MEGVESZTEGETÉSRE, NEEEEM! – érdeklődnék mi mennyi – „hogyé adják?” (Na ez olyanra sikeredett, mint Cartman a SP-i Rodeón) Kell is nem is… Akkor talán jobb árat tudnánk kibulizni, de sajnos ez olyan, amihez legalább egy kis összeg kellene, de hát az sincs. S ahogy olvasom a hozzászólásaitokat nem is nagyon lesz. Ha nem holland, akkor német forrásból. Nem érdekük, hogy a legyártott, tartalék idővel még jócskán rendelkező technika rajtuk rozsdásodjon el.
    A hollandus forrás megint problémás lenne:
    -egyszeri kiszállítás íze lenne a dolognak
    -logisztikai szempontból hol lenne a szervizelés, ki szállítaná a szükséges alkatrészeket – még ha egy rakat pótalkatrészt is adnának a csomagba, azok is elfogynának egy szép napon (feltéve ha nem 60 tonnás papír nehezéknek vennénk meg)
    -ki állná a kiképzést (kötve hiszem, hogy a jelenlegi 72-es személyzetek hipp-hopp csak úgy átülnek egy Leoba és:”Jé tudjuk vezetni!” ja meg kezelni is, na persze
    S a sort még lehetne hosszan folytatni!
    Egy biztos, amit mindenki tudd, hogy a szárazföldi erők szükségesek egy háborúban, s itt döntő szerepe van a harckocsiknak. Pusztán kizárólag légierővel egy területet „megszállni” nem lehet. Jó most többen ellen példának hozzák fel az 1999-es hadműveleteket. De költség hatékonyabb fenntartani a kettő kombinációját. Akár védelemről vagy támadásról van e szó.

  30. Üdv!

    szerény véleményem szerint jobb, hogy nem kerül magyar kézbe ilyesmi, csak szétrohadna a kertben (MIG-21,SZU-22,MIG-29).
    Rossz ezt kimondani, de alkalmatlanok vagyunk bármiféle komolyabb technika üzemeltetésére. És nem azzal van a baj, aki dolgozna vele/üzemeltetné, hanem jóval fentebb…
    Biztos megszerzik a görögök, románok vagy felső-volta, vagy a csoda tudja ki.

    Tisztelettel: vilmoci

  31. gigaoff:

    ha ás amenyniben europán belül konfliktus törne ki, akkor ahoz képest teszem azt a második vh egy békés babazsúr lesz

    féloff:

    hollandia megteheti… belül vannak, nagyon, szomszédaival erősen valószínűtlen egy konfliktus (belgák? németek? már nem a birodalmi nagyvezérkar tervez, hanem a Dutsche bank, akik a feladatot tulajdonképpen teljesítették), külső erők ellen meg vérezzenek el először a lengyelek, vagy mi

  32. Vilmoci

    Biztos megszerzik a görögök, románok vagy felső-volta, vagy a csoda tudja ki.””

    Biztosra veszem, hogy románok nem vesznek ezekből a leopardokból, mivel nagyon koldusboton vannak, ahogy a görögök is. Bár inkább a görögök mint a románok ha választani kéne.

  33. Egyébként meg ez -diploma kell a leo 2 vezetéséhez- eléggé folklór. miért kell egy T-34 eshez hasonlítani? Lehetne hozzá szimulátort is venni. Miért lenne olyan baromi nehéz egy mai T-72-es legénységet átképezni? A Leóban is már majdhogynem egy autó egyszerűségével vezethető A tűzvezetés meg szintén számítógépes, nem kell számolgatni a távolságot mint 70 évvel ezelőtt. A többi elméleti képzést meg egy max 2 hetes kurzuson el lehet szerintem végezni.

  34. Az átképzés max 1 év alatt elvégezhető. Nem csak annyiból áll, hogy ez a gáz az a fék így tekerd és fordul. Nagyon sok egyébb dolog is van. A német képzőintézménnyel a kapcsolat megvan. Mert annó 10 évvel ezelött is mentek ki csereprogram keretében katonatársaim. Szóval a kapcsolat meg lenne a németekkel.

  35. „Egyébként meg ez -diploma kell a leo 2 vezetéséhez- eléggé folklór. miért kell egy T-34 eshez hasonlítani? Lehetne hozzá szimulátort is venni. Miért lenne olyan baromi nehéz egy mai T-72-es legénységet átképezni? A Leóban is már majdhogynem egy autó egyszerűségével vezethető A tűzvezetés meg szintén számítógépes, nem kell számolgatni a távolságot mint 70 évvel ezelőtt. A többi elméleti képzést meg egy max 2 hetes kurzuson el lehet szerintem végezni.”

    Akkor lassítsunk egy kicsit! Nem írtam, hogy dipó kell egy harckocsi vezetéséhez. Ahogy a T-34-sem hasonlítottam egy szóval sem! Ha még egyszer elolvasod amit írtam, akkor azt fejtegettem, hogy a ki és átképzés összegét ki állná egy esetleges üzlet során? Plusz költség vagy benne van az árban, mert ezzel is lehet ám alkudozni. Egy szóval sem vontam kétségbe a magyar harckocsizók képességeit, DE nekik is meg kell/kellene tanulni egy új technikát, ha más nem akkor az általad említett két hétben – ami szerintem nagyon rövid, lehet tévedek -, de inkább két hónapnak vagy még többnek kellene lenni annak az átképzésnek, hogy 100%-ig ismerjék és minden lehetőségét kihasználják az új technikának. Ott még nem tartunk, hogy elmélettel vezessünk harckocsit.
    Amúgy meg tök mindegy, mert a belátható jövőben nem veszünk és nem kapunk se Leot se mást…

  36. @Wolfrick:

    Dél Koreaiak biztos nem, ott liheg a határon fenyegetésként ezer+ északi tank és sokszázezer gyalog, azok ellen kell rendesen. Japánnak se árt, bár egyelőre nincs olyan ellenség a közelében, aki partraszállást meg tudná oldani.

  37. Hornet102

    Nem mondtam, hogy te mondtál volna bármiféle diplomát.
    Csak szimplán elgondolkodtam azon, hogy lehetne másképp is csinálni olcsón jó haderőt kiképzett Leo 2 személyzettel gyorsan.

    Beültetni a t-72 bakát(azért nem a B kat. jogsi nélküli ember ülne bele) 2 hét gyorstalpaló, csak hogy az alapokat megtanulja. Aztán a többit meg szimulátoron,(inkább csak szimulátoron, ha nagyon spórolni akarunk a gázolajjal és az alkatrésszel) még a harckocsik pihennek a klímás tárolókba(most is ez megy csak klíma esetleg tároló nélkül)

    Szóval a lényeget megtanulják később mondjuk az elkövetkező 10+ évben a legközelebbi háborúig. Nem értem miért kell úgy hadsereget képezni, mintha már holnap mennének is a frontra(és nem az amcsi szemléletű afgán hegyekről beszélek).
    Egy két német szakértőt meg elbírna még a budge szállásoltatni akik kiképeznék hosszú távon a kiképzőket.

  38. Szerbusztok!

    Én a hollandok döntését, racionális, de kicsit elkapkodott döntésnek nevezem.
    Miért?

    A harkocsizó fegyvernem megszüntetése gazdaságilag előnyös, hollandia nincs szárazföldi közvetlen támadás fenyegedettségében nincs, és a közeljövőben nem lesz. Azonban a NATO európai és most már azon túli világ biztonságában játszott szerepében a harkocsizó fegyvernemnek még van létjogosultsága. Ne felejtsük el, hogy a jövőben akár ázsiai, akár orosz, ukrajnai fenyegetettséggel is számolni kell. Az biztos, hogy nem minden NATO ország fegyveres erőinek kell minden képességgel rendelkznie. A németalföldi fegyveres erők páncélos támogatását, tehát más országnak kell a jövőben ellátni, illetve, más fegyvernemeknek kell pótólni (pctörő eszközök védelemben, ???? támadásban)

    Véleményem szerint 1-2 holland páncélosszázad megtartása nem lett volna drága dolog, és elsősorban expedíciós feladatokra és gyakorlásra valamint a fegyvernemi kultúra megtartsára alkalmas lett volna.

    A hollandok egyébként mostanában már nem teljesen racionálisak. Pld. KDC-10 gépeikből (2db) az egyiket most szintén kivonják. Egy tankerrel mire lehet menni szerintetek?

    Kele

  39. orosz, ukrajnai fenyegetettséggel is számolni kell.

    Miért? ki provokál kit ?
    Orosz oldalon max nuki fenyegetés lehet amit csak béke megtestesítő Amerika háríthat el .
    Nem értem mért kéne tartani az oroszoktól .

  40. Gyakorlatilag Szent István óta szinte folyamatos a katonai konzultáció az Óperencián túliakkal, főleg most, hogy NATO szövetséges és partner hivatalosan is, én úgy tudom az MRAP Maxx Pro-kra is ott képezték a legénységünket. Egy esetleges nyugati harckocsi beszerzésnél szerintem se az átképzés jelentené a legszűkebb keresztmetszetet, inkább a piszkos anyagiak.

    A képességeinket szerintem is lehetőleg a „Kis-Antant” összesített erejéhez kéne igazítani, mert vannak még további igazságtalan követeléseik az ottani szélsőségeknek a mai napig, bár a szerb közvélekedés nagyon sokat javult a ’90-es évek óta a magyarokkal kapcsolatban, mert egyértelműen ara számítottak, hogy a horvátok,bosnyákok oldalán mi is intervencióba fogunk a Vajdaságért, amit persze nem tettünk, így Krajnára és Vajdaságra a mai napig úgy tekintenek, mint akik velük szemben nagyon sportszerűen viselkedtek, mikor égett a ház.
    Ezt mondom úgy, hogy mostanság sokat chatelek szerbekkel.
    Ráadásul a politikai vezetésünk sokat megtesz az európai integrációt elősegítendő, bár a nép ott tényleg nem kér az EU-ból, úgy, mint a horvátoknál. Szlovákokkal is langyosabb már a kapcsolat, bár nem korrektek a magyarjaikkal, nemúgy mint mi a szlovákainkkal.
    A románok pedig csődközeli helyzetben vannak, de nagyok az ambícióik az igaz.
    Annyiban szerencsénk van, hogy annyi német befektetés és termelőeszköz van az országban,hogy baj esetén szinte biztosan kapnánk „ajándékokat”, mert nem hagynák elvinni a komplett Merci,Opel,Audi gyárat stb., de emellett az ukránok,oroszok se engednék a románok terjeszkedését nyugat irányába, mert zavarná a fennálló német-orosz status quo-t, szóval egy szorult helyzetben ők is dobálnák a szuvenyírt :)

    A légierőnk partiban van addig míg az ellenfeleket a levegőben legyőzi, de a munka dandárját a szárazföldi erőknek kéne elvégezni egy esetleges ellenséges intervenció esetén, mert nagyon sok az ellen eszközállománya, nekünk pedig kevés a bombánk, rakétánk a Gripenekhez, így már a levegőből nem fenyegetné a hk.-jainkat légicsapás.

    Hollandia esete kritikus Európán belül, talán a legrosszabb, az újszülöttek fele már évek óta 50%+ moszlim bevándorló. A kormány anyagilag támogatja, ösztönzi a natív hollandokat, hogy külföldön telepedjenek le, pl. hazánkban, Pest megyében pl. Csemőben a lakosság 10%+ már holland ! A tanyavilágot lassan megveszik és búr mintára modern farmgazdálkodás szerint élnek.

  41. A tanyavilágot lassan megveszik és búr mintára modern farmgazdálkodás szerint élnek.

    Hogyan lehet, hogy nekik nyereséges és megéri, nekünk meg nem?

    Az ő földjeiket valami rejtélyes okból meg elkerülik a C kategóriás állampolgárok? [fejvakarás]

  42. Roni akkor te férre értettél.

    Oroszokkal és ukránokkal lehet egyezkedni a Románok ellen.

    Oroszoknak nem érdeke jelén pillanatba Románia terjeszkedése.

    Új orosz barát ukrajnának se.

  43. Moli na.b. meg.

    Deto Pesti lehetsz.

    Öregem itt úgy vezették be a piac gazdaságot hogy az embereknek nem volt tökéjűk. Sokan az átkosból adóan nem értenek a piac gazdasághoz.
    Nagy áron aluli privatizáció mellyel ellopták a emberek vagyonát.
    Megszüntette a mezőgazdasági feldolgozó iparunkat.
    Francia és az angol olcsó vett piacot és számolt fel kemény versenytársakat.

    Ha nincs helyi feldolgozó ipar akkor a termelők alapból kiszolgáltatottak.
    Lásd a mostani cukor balhét. Aljas módon mutyi kormány az alapból szűkre szabott cukor kvotánk 76% eladta.

    Ma vagy egy kis cukor gyár elmúlt évekbe 4 megmaradt korszerű cukor gyárunkat bezárták!
    eredmény hónapok alatt 2x ára lett a cukornak.

    Kárpótlás jegyes mizéria nagy átverés volt. Használhatatlan szétszórt kis parcellákat eredményezet. Amelyekre ugyebár bajosan lehet felvenni a terület alapú támogatásokat.
    Különben is a magyar gazda a francia gazda támogatásának 0,3-0,4X kaphatja!

  44. Hollandok azért tágabb a mozgás terük mert nem ellenségek veszik körül.

    Moli C kategóriát: azt jelenti vidéken amit elvettel, kapálsz locsolsz.
    Azt egy 22 éves „rokkant” aratja le helyetted.
    Szüleid és nagyszüleid életért meg rettegj.

    Ez bizonyos helyeken akkora gond hogy már tökre tette a háztáji gazdálkodást is. Minek vessenek, küszködjenek ha más aratja le.
    Akik ellen senki nem tesz semmit.

    Ráadásul ilyen települések halára van ítélve mert mikor gyermekedet 5.esként 16-17éves osztálytársa megveri, amije van elveszi.
    Na akkor nagyon elgondolkozol hogy el kéne onnan költözni.
    Egy másik példa: amikor gyereked nyakát egyik túlkoros üldözött osztálytársa csak úgy fültől fülig egy körzőheggyel véres csíkot húz. Felsértve a gyereked nyakán a hámszövetet. Ami erősen elkezd vérzeni. Szét gyakorlat jutalma 3 hónap iskolától való eltiltás. Letelik a idő és akkor mi lesz?

  45. Chris!
    Az elképzelésed nem lenne rossz! A szimulátorozás sem, csak az a gond, hogy erre sincs se pénzünk se erőforrásunk. Évekkel ezelőtt volt egy német tanácsadó kecskeméti bázison és később cikk is jelent meg a vele készült interjúból.Szóval ezzel nem lenne gond. Csak abból kiindulva, hogy, ahol 500 emberre főznek ott jut még másik ötnek is, mindenféle gond nélkül…persze ennél egy kicsikét bonyolultabb a dolog.
    A képzés szerintem úgy lenne ideális, hogy egyszerre folynak az elmélet és a gyakorlat. Teszem azt, hogy most a futóművet ismerjük meg, akkor a „futós” elméleti oktatásaként a tank ott van a hangárban és a „diákoknak” csak el kell fordítani a fejüket és az oktatóra figyelni, aki bemutatja a témát. Aztán mire tényleges vezetésre kerülne a sor, a személyzet már ismerné tankot, az elméleti előadásokról, szimulátorból és műhely gyakorlatokról. Persze azért egy-két ellenőrző vizsga is lenne, mert előfordulhat hogy egy sima B jogsis, aki szívvel-lélekkel oda figyel és együtt él a tankkal, jobban vezethet, mint aki C jogsija van, de babéron ülve alszik a képzésen, félvállról véve az egészet. Most csak írtam valamit.

  46. Afganisztánban, és Irakban azért van még sok harckocsi, mert ott már semmi sem repül. Amig bármi repül, akár 1 delfin is, addig a legjobb tank is csak jó zsíros célpont. Csak totál asszimetrikus (gyarmati) háborúkban alkalmazható. Hollandia gondolom nem akar ilyesmikben részt vanni.
    Ezt már vagy 10 éve elmondtam a tankos fórumon. Jól le is kiabáltak, de ez nem változtat azon, hogy igazam van.
    Mikor 30 éve a Zalkára jártam, és tanultam az aknaszóró Tornádókról, már láttam, hogy a tankoknak (és a ruszkiknak) reszeltek.
    Ha jövőre vagytok kiváncsiak, csak szóljatok.
    A ny-európai muzulmánokról itt van 1 hiteles(ebb)nek látszó tudósítás:
    http://webcache.googleusercontent.com/search?hl=en&q=cache:451KVylYkgAJ:http://www.unitedshades.org.uk/muslim-birthrates-mean-they-will-outnumber-us-in-20-years-time.aspx+netherland+births+latest+years+muslim&ct=clnk

  47. Hornet! Kb úgy folyt a képzés ahogy írtad.
    tanműhelyben ott állt a Jármű mellette a szimulátor. Előszőr végighalgattuk az elméletet aztám elmutogatták a dolgokat. majd tanulás, sikeres elméleti vizsga esetén gyakorolhattunk a szimulátorban és a sikeres szimulátoros vizsga után kezdtünk gyakorolni az igazi vason. Persze nem csak a vezetést kell megtanulni hanem az alap szervizelést is, a különbféle harceljárásokat, és még lehetne sorolni. A szerkezet minden egyes alkatrészének működését ismerni kell.

  48. monyok

    1 francia cégnél dolgozom. A Sanofi megvette a Chinoint. Szerencsére. Így nem lopták szét. Igazi csúcstechnológia. Olyan drága késztermékek, amiket el se tudsz képzelni. Nem kínai körömreszelő. Kis 100 fős üzemünk minden 5. nap tudna venni 1 harckocsit.

  49. Vagy akár ott van a európa 2029 a jutubon elég elkeserítő .
    Köszönhetjük ezt a Amerikának hisz az ő rángatta idáig európát .
    Vagy emögött is polgárháború kirobbantása áll mint az oroszok ellen ?
    Akik örülnek az amcsi jelenlétnek azok mind mind a távol keleten vannak
    japán ,Izrael ,dél-korea ,Tajvan,Egyiptom , India .De az európai népek magasról vannak leszarva akikre még itt sose válaszoltak a „jenki”
    politikáért rajongó fanok .

  50. Hát a cikkhez már kaptam ki listát mit javítsak, de 30. és 10. között lesz 3 vizsgám arra készülök, (meg persze itt olvasgatok két tétel között). A vizsgák után javítom a cikket és talán már közölhető formát ölt.

  51. Szerbusztok!

    Az orosz medve gyakortilag több évszázada ott van európa határán. Teljesen normális dolog bizonyos mérvű fenygetettséget feltételezni, egészen addig, amig nem lesznek a NATO tagja.

    A hk, mint fegyver azért avult el egyes szakértők szerint, mert a pctörő eszközök és a légierő könnyen megsemmisítheti azokat. A szakértők azonban megfeledkeznek róla, hogy a modern háborukban is, ha asszimetrikus hadviselés van, és nem mi vagyunk a felkelők, akkor a hk. az egyik legvédettebb jármű, amelyet elég kevés fegyerrel lehet megsemmisíteni (IDET, pctörő rakéta)..

    Hagyományos háborúban (india-kina, orosz-kina, india-paki, stb.) viszont összfegyvernemi harc van, ahol a tankokat tüzérségi támogatással (pld. MLRS) légiernyő (légrak+vadászok) stb. alatt vetnék be, tehát a kézi pctörő rakétások ott reszketnének a rakétatüzérség, meg a fürtösbombák, kazettás lőszerek stb. támadása alatt és nem hk-ra vadásznának, a bombázók, csatagépek vadászbombázókat pedig támadnák a saját vadászok, és a csapatlégvédelem is dolgozna.

    Most azért, mert éppen nincs ilyen méretű konflikus ne gondoljuk, hogy nem lehet. Lásd Öbölháborúk.. Ott is a tankok voltak a szárazföldiek fő csapásmérő eszközei. Lásd az utolsó III.Öbölháborúban a bagdad elleni rohamot, ahol a M1+Bradley+M113 oszlopok szinte előkészítés nélkül rohanták le az iraki fővárost..

    kele

  52. OFF

    @monyok

    Nem vagyok pesti, agglomerációban élek.

    Öregem itt úgy vezették be a piac gazdaságot hogy az embereknek nem volt tökéjűk.

    N+1 magyar cégnek van tőkéje. Ha nyeresgésen művelhető ez a műfaj, akkor miért nem lép be magyar cég is a piacra? Miér van az, hogy csak vernyékolni tudunk…?

    ON

  53. amelyet elég kevés fegyerrel lehet megsemmisíteni (IDET, pctörő rakéta)..

    És igen nagy kockázattal. Ha nem sikerül az első lövés, akkor nagyon komoly eséllyel olyan tűzerővel vág vissza a hk, hogy ehaj…

    Az IDF által tapasztaltak alapján még a legmodernebb pct. eszközöket is igencsak tömegesen kell használni a sikerhez úgy, hogy igen sűrűn lakott területeken vetették be a harckocsikat.

    a bagdad elleni rohamot, ahol a M1+Bradley+M113 oszlopok szinte előkészítés nélkül rohanták le az iraki fővárost..

    Egy teljesen hipotetikus esetet nézve, ha hiretelen előrongyolt volna valahonnan egy szakasz T-72, akkor bizony szívhatták vonla a fogukat, amíg nem ér oda a CAS…

  54. molni

    A tömeges páncéltörő rakéta bevetésre akkor van szükség lakott területen ha nem tudsz lőni a fegyverrel.Bagdadba is csak azért tudtak úgy bemenni az Abramsek mert pöcsök voltak Aliék.Az egyik oszlop harckocsiját úgy megrongálták,hogy az mozgásképtelenné vált addig amíg meg nem javították ott állt körülötte az oszlop többi tagja de Aliék így sem voltak képesek találatot elérni irányított páncéltörő rakétával.

    Ne az IDF-ből induljunk ki mert akkor fals eredményt kapunk.Kb olyan mintha összeeresztenél egy profi focicsapatot meg egy amatőrt.

  55. Gacsa. Nézd lehet hogy vannak normális francia cégek is. De Danone csoport és hasonló nagyok, csak kárt okoztak. Jó kiprobált magyar termékeket bitoroltak el Pl:Bocsi csoki, Győri édes. Régen magyar termék volt ma cseh és lengyel.

    Moli abba ügyeb kiegyezhetünk hogy minde ipar ágnak meg van a maga infrastukturája( szép magyar szó). Nulláról elinditani valamit nagyon nehéz. Mint meglévő rosszúl müködő üzemet, fentarthatóvá tenni.

    Valamint ted hozzá 20 év után vannak tökével rendelkező magyar cégek.
    Csak hát eltelt 20 év a régi piaci részesedések a múlté a gyárak lepusztultak.

    ut: Gacsa lopás 45-be az államositással kezdötött ez 90-be szentesitették mikor nem adták vissza volt tulajdonosoknak vagy azok örököseinek az elvet vagyonokat
    Ezzel OFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF de nagyon.

    Szinte biztos hogy nem fogjuk megvenni ezt a 60 páncélost se.
    Nagy vezér 560 milliárdért most vette meg a MOL 22%-át.:D

  56. Akkor szerintem Molni és Dudi is egyetért benne, hogy a hk. nem elavult fegyver ha összfegyvernemi, haderőnemi harcban vetik be.
    Igaza van Molninak, hogy egy szakasz T-72 zavart okozott volna. Tömeges pctörő rakétatámadásra csak városban, vagy lesállásból lehet számítani, de csak a lézeres, távmérős, rádióvezérlésű rakéták esetében. Több esetben olvastam, hogy a huzalos rakéták vezetőmadzaga, összetekeredett a romok között, meg gubancolódott és több irányból repülő rakéták egymást zavarták stb..
    Mint írtam összefegyvernemi, hagymányos hadviselésnek még van esélye, csak most szorult háttérbe. De ha lesznek a vízionált vízháboruk, kevés élelmiszer stb. akkor ismét előjöhetnek akár a tömeghadseregek és a hagyományos, nem asszimetrikus hadviselés.
    Egyébként a történelem ismételi önmagát a hadviselésben. Voltak már tömeghadsereg időszakok, meg hivatásosok kis létszámú csapatinak háborúi. Szinte úgy változnak az időszakok mint a konzervatív és liberális pártok kormányzása nyugaton az utóbbi 70 évben..
    Csak a fegyverek lettek modernebbek..

  57. @monyika,

    – MO.-n nincs olyan hogy fekete és fehér, biztos hallomásból tudom hogy csak fekete van, pro és kontra elkönyvelve mindent.. A hogyan továbbról persze még lehetne alkudozni. A jövő fényesnek tűnt 90-ben is. Pedig a közállapotok akkor fényévnyire a mostanitól. Ténylegesen CEU régió legjobbjai voltunk, mint látható kb.ennyire taksálták a barátságunk

  58. Gézuka(ha már monyika vagyok).
    Képzeld én meglátok pozitív dolgokat. Van becsületes jó politikus is mi meglepő helyi szinten.
    Csak jó lenne már észre venni hogy Magyarnak nevezik ezt az országot de pont a magyarokat éri hátrányos diszkrimináció.

    Ha megnézed zömmel Német hozza ide a komoly működő tőkét. Franciák,angolok(egykori Antat) meg elenyésző mértékbe. Ja van C és T betűs nagy hipermárket mérgezet áruval. Pont T etette meg kis hazánkba 10 mázsa vegyszeres paradicsomot. Belső levelezésük is kiderült, amelybe pátkány és egér problémákról értekeznek :D

    Honvédségünk jól tükrözi minden téren zajló hozzá értést.
    Valójában hadsereg vezetését is meg kellett volna tisztinai a pár állam embereitől.
    Mért? Mert a többségük nem rátermetségük okán kapták rangjukat. A jó elvtársakból lettek a ma legnagyobb sikasztói.
    Gripenek leszámitva semmi koly fejlesztés nem látok. Száraz földi erőknél csak rombolást

  59. „Ha megnézed zömmel Német hozza ide a komoly működő tőkét. Franciák,angolok(egykori Antat) meg elenyésző mértékbe.”

    Hozzászólásod ismét kiváló bizonyítéka gazdasági tájékozottságodnak

    Idézve az 50 legnagyobb hazai cég listáját:
    1. MOL (zömmel angolszász tulajdonban)
    2. Nokia (szintén nem német)
    3. Audi (tényleg német)
    4. General Electric (Amerikai)
    5. Eon (német)
    6. Samsung (Koreai)
    A többieket lásd

    Akad azért szép számmal nem német is a top 100 cégben. De tény, hogy ők a legfontosabb partnereink.

  60. Kolombusz.
    Szép ez a liszta de ha kiszedjük ebből a árú házakat valamint az elapvető szolgáltatókat. Amelyek nem hoznak a konyhára kemény valutát.
    Akkor még árnyaltabb a kép.

    Gazdasági ismereteim minden bizonnyal erősen hiányosak.

    De az nem jelenti azt hogy zöldek beszélnék.

    Napi és villág-gazdaság alapján tájékozodok e téren.

    (önnön véleményem pedig alapvető szolgáltatókat halálos bűn volt eladni)

    MOL :D Na azt is ki privatizálta :D Most meg magán nyúgdíj pénzen jó drágán vissza vettük 22% durván.
    560 milliárd-ból sok létfontoságú fejlesztést meglehetne oldani.
    Ár és belvíz védelem, ami évente milliárdos károkat okoz. Az ilyen berúházásokra kubikosok is tökéletesek.

    Gógyszer iparba is be lehetett volna vinni ott is nagy a hozzá adott érték.

    1/5-de elfért volna hovédelemre.

  61. Akkor is sok marad. Gyógyszeriparba francia tőke érkezett főleg, GE gyártást végez pl. turbinákat is meg izzókat,…

    A másik, a MOL sztorija kb. az egyetlen hazai privatizációs sikertörténet, ha anno nem adják el pénzügyi befektetőknek, ugyanolyan alultőkésített szar lett volna, mint az Ina, a Petrom, vagy a Slovnaft, amiket így viszont szépen vásárolgatott fel a MOL meg az OMV. Az oroszok részesedését megvenni nem biztos, hogy a legjobb ötlet volt, szavazatukat így se gyakorolhatták az ügyesen megfogalmazott alapszabály miatt.
    Viszont megtartani a részesedést óriási hülyeség lenne, mint te is írtad, ennek a pénznek sokkal jobb helye van máshol, szépen tovább kell adni egy Szurgutnyeftgaznál barátságosabb befektetőnek, lehetőleg árfolyamnyereséggel, és akkor pénzt is kerestünk és meg is védtük a hazát megminden.
    Önmagában a MOL tényleg nem lenne rossz befektetés, de egyelőre hiteleink vannak nem befektetéseink, hitelből befektetni pedig kockázatos játék.

  62. monyok, egyszerűen értelmetlen, értelmezhetetlen mondatokat írsz… Ahol néha felsejlik vmi összefüggés pl a „kemény valutásnál” az meg közgazdaságilag értelmetlen. Tán exportra termelő/termelő cégeket akartál írni…?

    De az elöző hszel sincs kapcsolatod, leírod, hogy „Akkor még árnyaltabb a kép.” de elözö hszedbe még a Német müködő tőke fajtáját dicsőíted… Tény a Németek sok pénzt fektettek itt be, de ők is vastagon benne vannak az „árú házak”ban, Metro, Lindl… „elapvető szolgáltatókban” is EON… de uugy sok pénzt fektettek itt be az amik(IBM, GM…), hollandok(philips), koreaiak(samsung) de még a finnek(nokia), svédek(ericson) is. Akármilyen is de vhol öröm, hogy a külkermérlegünk „1000”év óta először szuficites, egy kézzel már huzzuk magunkat…

  63. Mol rv: Tán legjobb lenne, ha a pakk mondjuk felét, 3-4részletben hosszú távú megtartás (min 730 de inkább 1460nap) esetén kedvezménnyel felkínálnák Magyar magánszemélyeknek, magánszemélyenként maxpl 250dbos limittel.
    Az állam pénzhez jutna, a Magyar ember meg tulajdonosa lenne esetünkben a MOLnak. (Jelenleg ha Magnolia…t beszámítom(bevonom) sincs vszeg 10%nyi Magyar magán részesedés a MOLban.)

    Bár off, de http://hvg.hu/gazdasag/20110515_mol_kurdisztan_kitermeles

    A 2.5millirdhordós találatban a MOL részesedése emlékeim szerint ~20%, 30% kitermelhető, azaz a MOL részesedése kb 150millió hordó.
    Hogy viszonyítási alap legyen MO éves olajfogyasztása kb 7millió hordó, azaz ez az egy mező MO olajfogyasztását 20+évre képes lehet garantálni. A másik MOL által birtokolt blokk is legalább ennyire jónak néz ki. Persze a pénz nagyja Iraqot gazdagítja, de a profit ~30% a MOLé lesz és az nem kevés pénz lesz. Upstream társasággá válik(vált) a MOL?
    Mindenesetre lehet jó biznisz lehet MOLt venni…. :)

  64. Jó reggelt.

    Neked is jó reggelt Fade.
    Valóban 23:30 megint elragadott a hév.

    Mol-lal ügylettel kapcsolatba ennyire nem voltam tisztába. Köszönöm a felvilágosítást.

    Lehet jó ez az üzlet, de akkor is lehet hogy rossz környezetbe jelentették be. Valamint ez tűnhet bizonyos emberek orosz fóbiájának is.

    530 milliárd akkor pénz. Amiből más sürgős feladatokat is meglehetne oldani.

  65. Upstream társasággá válik(vált) a MOL?

    Most leginkább a finomítás az a terület, ahol kiemelkedőt alkottak (különösen a finomítás, az általuk korszerűsített Százhalombattai és Pozsonyi finomítók Európa top 5-jében benne vannak, konkrétan pl. a Százhalombattaiban nem képződik olyan anyag/melléktermék, amit ne hasznosítanának valamilyen formában), kiskereskedelemben nem annyira jók. De az új mezőberuházások révén az upstream jelentősége tényleg nagyon nő, szóval abszolút ez az irány.