|

Lezuhant egy francia Mirage 2000

A tegnapelőtt késő este lezuhant egy nukleáris csapásmérésre is képes Dassault Mirage 2000N típusú vadászbombázó Franciaország középső részén. A pilóta és a navigátor életét vesztette.

Éjszakai gyakorlórepülés közben március 1-jén földnek csapódott a Francia Légierő egyik Mirage 2000N típusú vadászbombázója. A gép helyi idő szerint 21 óra 20 perckor tűnt el a radarképernyőről, amikor Franciaország középső részén, Saint-Oradoux-prés-Crocq közelében egy tó mellett balesetet szenvedett. Bár egyből riasztották a kutató-mentő csapatot, a roncsokra csak másnap leltek rá, ám a gép által ütött kráter gyorsan megtelt vízzel, megnehezítve a kiérkező egységek munkáját.

Az első jelentések szerint katapultálásra utaló jelet nem találtak, azonban a kráter környékén emberi maradványokra bukkantak. A légierő tájékoztatása szerint a kétfős személyzet életét vesztette, nevüket azonban még nem hozták nyilvánosságra. Az eset okainak felgöngyölítésére vizsgálatot indítottak.

6 hozzászólás “Lezuhant egy francia Mirage 2000”

  1. „lezuhant egy nukleáris csapásmérésre is képes Dassault Mirage 2000N”

    Tényleg képes még nukleáris csapásmérésre? Csak azért kérdezem, mert még anno Chirac elnök idején volt egy felülvizsgálat az önálló nemzeti atomütőerő további sorsáról, és akkor azt hozták ki, hogy a jövőben a francia nukleáris erők kizárólag a 4 SSBN tengó SLBM rakétáiból fognak állni. Tehát pont úgy, mint a briteknél, akik szintén lemondtak a légi szállítású nukleáris fegyverekről, és egyben a „V” bombázókról is. Ez az intézkedés még nem lépett életbe, vagy esetleg Sárközy felülbírálta a döntést? Jó lenne tudni…