|

Elhunyt az I. világháború utolsó amerikai veteránja

Frank Buckles szűk 1 hónappal 110. születésnapja után, 2011. február 27-én hunyt el és ezzel egyrészt távozott az I. világháború utolsó amerikai veteránja, másrészt az első világégés még életben lévő veteránjainak száma két angolra, Claude Choules-re és Florence Green-re csökkent.

„Mindig is tudtam, hogy az utolsók egyike leszek, hiszen a belépéskor a legfiatalabbak egyike voltam. … De azt sohasem gondoltam volna, hogy az utolsó leszek.” – nyilatkozta Buckles a Daily News-nak még 2008-ban, miután Harry Richard Landis 2008 február elejei halálával Ő lett a legidősebb amerikai veterán.

Frank Buckles 107 éves korában

Frank Buckles 107 éves korában ,

Frank Woodruff Buckles 1901. február 1-én született a Missouri államban található Bethany-ban, ám 1917 nyara már a toborzó tiszteknél találja. Természetesen az akkor még csak 16 éves Buckles-nek némiképp lódítania kellett koráról, hogy megkaphassa „menetjegyét” Európa felé. Buckles így emlékezett vissza erre:

„Mindössze 16 voltam és egy nappal sem néztem ki idősebbnek. Megvallom több toborzó tisztnek is hazudtam. Ünnepélyesen szavamat adtam, hogy 18 vagyok, ám az anyakönyvi kivonatomat otthon felejtettem a családi Bibliában. Rám néztek, jót nevettek és azt tanácsolták, hogy erídjek haza, mielőtt anyám észreveszi, hogy eltűntem. Arra a következtetésre jutottam, hogy valószínűleg a még nagyobb hazugság lehet a megoldás. Így a következő tisztnek azt adtam elő, hogy 21 vagyok és megátkozott, ha ott azonnal nem soroz be! 1917. augusztus 14-én léptek be a Hadseregbe.”

Európában Angliában és Franciaországban szolgált a mentős csapatok tagjaként. 1920-ban szerelt le.

Később hajótársaságok alkalmazottjaként dolgozott, így vetette a sors 1942-ben a Fülöp-szigetekre, ahol végül japán fogságba került és 1945 februárjáig a Los Banos fogolytáborban sínylődött. Hazatérte után megházasodott, majd marhatenyésztéssel foglalkozott.

Az I. világháború 2 dokumentált utolsó veteránja tehát az angol születésű, de 1926-ban Ausztráliába áttelepült Claude Choules, aki idén március 3-án lesz 110 éves és a 110-et február 19-én betöltött Florence Green, aki a Women’s Royal Air Force-nál tevékenykedett pincérnőként. (A veterán besorolás elvileg megilleti mindazokat, akik a haderő személyi állományába tartoztak.) Choules az I. világháborúban a Royal Navy, a másodikban pedig már a Royal Australian Navy tagjaként vett részt.

One Response to “Elhunyt az I. világháború utolsó amerikai veteránja”

  1. Szép kor! Ha ilyet olvas az ember, akaratlanul is felmerül benne, hogy vajon neki mennyi adatott és, hogy milyen formában is… Egy picikét elkalandoztam. Nem rég a History-n volt egy film az I.vh utolsó hangjai címmel, jó dokumentum film. Ha ismétlik, akkor érdemes megnézni…