|

Horvát ráncfelvarrás

A horvát védelmi minisztérium tendert írt ki az öreg MiG-21bisz típusú vadászgépei számára, melyre meghívást kapott az orosz fejlesztővállalat is.

Horvátország 20 millió dollárt szán a 8 gép nagyjavítására és modernizálására. Konkrét kikötés nincs, a konstruktőrökre bízzák a modernizációs program kidolgozását. Aki a számukra a legmegfelelőbb koncepciót dolgozza ki, azt választják. A felújított gépek mellé Indiából terveznek MIG-21 Bison típusú, használt harcigépeket beszerezni 3 millió eurós darabáron. A gépek várhatóan még 10 évig repülhetnek. Pontos darabszámot nem említettek.

Még nem eldöntött tény a közel 30 éves gépek felújítása, fennáll a lehetősége új gépek beszerzésének is, melyre hasonló összeget költenének.

27 hozzászólás “Horvát ráncfelvarrás”

  1. Janaj, azokra a feladatokra, amikre békeidőben szükség van, bőven elégséges ez a gép. …és ahogy elnézzük, még olcsó is.

    Mindenesetre érdekes párhuzam, hogy ott még a 21-est is megtartják, mi meg a 29-est is kidobjuk.

  2. Az indiai bison-ok beszerzése elég bátor lépés lenne, bár nyilván fejlettebbek a bis-eknél, az R77 is jól jön rajtuk, de azért erősen használt állapotúak, és a baleseti statisztikák is arra utalnak, hogy idejük lassan lejár.

  3. „Janaj, azokra a feladatokra, amikre békeidőben szükség van, bőven elégséges ez a gép. …és ahogy elnézzük, még olcsó is.”

    Békeidőben az egyik fő feladat felkészülni a háborúra. Ha háborúban nem jók, akkor az egyik fő békaidős feladatuk sem tudják ellátni, a felkészülést! Innentől fogva nem csak , hogy drága, hanem tökéletesen ésszerűtlen.

  4. Puma. Pannon Puma

    Nekünk is ezt kellett volna tennünk ! Utánunk a csehek olcsóbban és gyorsabban jutottak Gripenekhez !

    A háborúra valóban a békében kell felkészülni, de Horváth országnak már elege volt a háborúból. Oszt’ most má’ ki is lenne a támadó? Mert ugyan illene a támadó ellen felkészülni !

    Szerintem okosan járnak el. Persze ők nem olyan gazdagok mint Magyarország……

  5. Nem nagyon van más választásuk, új gépeket nem engedhetnek meg maguknak, ennél olcsóbb megoldás meg nem nagyon van, ha meg akarják tartani a légtérvédelmi képességeiket legalább minimális önálló szinten.

  6. Puma. Pannon Puma

    Micsodaaaaa? Gripen felújítás 20 év múúúúúlvaaaa???

    Nem. Kidobjuk ! Újat és takarékosat ! Lopakodó, csendes, üzemanyag sem kell, olcsó……tehát vitorlázó gép !
    Na persze abból legalább 2 századnyi !!!!!

  7. A jövőbeni magyar lopakodó gép prototípusa már tesztelés alatt van. Rövid felszállási úttal rendelkezik, és üzemanyag takarékos. Sőt az F35 bizonyos STOL tulajdonságaival rendelkezik. Egyenlőre a fegyverzet kérdéses. Az üzemanyag takarékos, csupa szárnyú, STOL csapásmérő és lopakodó gép felszállásáról készült az alábbi videó, mely azóta is kedvencem.
    http://www.youtube.com/watch?v=b_EjsgLXdb8&feature=fvw

  8. Üdv!

    Mennyire bonyolult lenne 2 megbízható BVR és 2 rövid hatótávolságú rakétát aggatni (természetesen az indítás képességével együtt) a 21-esre?

    Végül is így alkalmas lehetne egy Horvátország méretű terület békeidős/háborús igényeire.

    Bár a sárkányok már elég öregek lehetnek, de mondjuk a Kínai verzió?

  9. Szerbusztok!

    Megbízható rakétákat?

    A Román Lancerek R-73 (AA-11), Python III és Mica rakétákkat is vihetnek. (ráadásul DASH sisakcélzóval). Ezzel közelharcban a griffjeinket is leszednék (jóval nagyob szögeltérésű rakéták mint a AIM-9L1, ráadásul nekünk nincs sisakcélzónk.)

    Az oroszok MiG-2000 modernizációja (párizsban láttam) tartalmazta az R-27 (AA-10) illetve volt opció az R-77 (AA-12) rakékátat is. Békeidős tevékenysége nem igazán kellenek, valamint fene tudja a hatékonyságukat (mi sem lőttünk R-27-el Krasznodar óta) és üzembiztonságukat, tárolási idejüket stb.

    Nem emlékszem, hogy a horvát gépek is kaptak-e izraeli lokátorokat, vagy az eredeti berendezés van bennük.A relatíve kis méretű lokátorfelület erősen behatárolja, még a modernebb izraeli radarok képességeit is..

    Mindenestre békeidőben légirendészeti feladatra csak nagysebességű célok ellen alkalmas, mert a 21-el nehéz a kissebességű manőverezés. (az, hogy a bemutatokon a románok bemutatópilóták HUD-al éppen a minimumon, átesési határon is szépen repülnek az egy másik történet)

    Kele

  10. Köszi!

    Pont ezért kérdeztem, hogy valami meteor/AMRAAM kombinációt lehet e integrálni, mert azt hallottam, hogy az orosz cuccok nem szeretnek sokat repülni indítás nélkül.

    Nem tudom, a 21-esbe mekkora radar fér egyáltalán. Elég-e az indításhoz, ha a célfelderítést valami más (földi v. légi) végzi?

  11. Nem valószínű az AMRAAM integrációja, mivel a munkálatokhoz hozzá kell férni a rakéta dokumentációjához,ami legtöbb esetben nem engedélyezett. A legvalószínűbb az, hogy a román gépekhez hasonló verziót készíttetnek az izraeliekkel.

  12. Most ez igen vagy nem? Mert megint elmentünk a tengóból is lehet helikoptert faragni irányába. Gondolom nem túl hatékony fél tucat gépre új 21 konfigot fejleszteni.

    Én kb arra gondoltam, hogy légtérrendészetre túl sok a gép, háborúzni meg kevés. Kb COIN gépekkel többre mennének. :-)

  13. Szerbusztok!

    Ne felejtsük el, hogy a kérdéses gépeket már moderniálták egyszer a románok. Hogy ez pontosan milyen modernizációt takar annak nem olvastam utána, nem néztem meg.Este megnézem..
    Mindenesetre túlzás lenne egy BVR fegyverzettel kombinált nagy értékű upgrade egy eléggé öreg sárkányszerkezetre. A románoknál többek között ezért sincs BVR rakéta. (nekik 3 altípusuk van abból egy vadász, egy bombázó és egy gyakorló változat)..

    A másik lehetőség az indiai Bison amely viszont a MiG-2000 modernizáció alapján készült. Ez a legfeljettebb 21-es változat BVR képességgel (bár nem tudom, hogy aktív RWR ellentevékenysége milyen, mert a románoknál legalább van infracsapda meg szecskaszoró.., igaz passzív érzékelők nincsenek.. (csoda is lenne :-))

    Kele