|

Orosz-izraeli együttműködés

A mai napon az izraeli védelmi miniszter Moszkvába látogatott, hogy orosz kollégájával tárgyaljon, többek közt a két ország katonai partnerségét elősegítendő.

Anatolij Szergyukov és Ehud Barak a kétnapos tárgyalássorozat első napján már alá is írták az együttműködésről szóló megállapodást, mely a tervek szerint mindkét fél számára előnyös kooperációt hoz.

„Biztos vagyok benne, hogy a közös munka új lendületet ad a kétoldalú kapcsolatoknak” – mondta Barak Moszkvában, aki szerint Izrael is sokat profitál ebből az együttműködésből. „Oroszország a világ egyik központi állama, és nagyon meghatározó országunk környezetében is.”

„Az együttműködés a katonai szektort 5 évre előre meghatározza.” – nyilatkozta Szergyukov a szerződés aláírása után. Az orosz külügyminiszter hangoztatta, hogy a hadsereg reformjánál felhasználják az izraeli fegyveres erők tapasztalatait is. Emellett bejelentette, hogy 12 UAV-t vásárolnak Izraelből, melyhez szükséges 50 operátor kiképzése már elkezdődött.

A P-800 Oniks (SS-NX-26 Yakhont) robotrepülőgép, avagy indiai nevén Brahmos ,

A találkozó során a terrorizmus elleni harc és a számos közel-keleti biztonságpolitikai kérdés is szóba került. Belső források szerint Barak tájékoztatta kollégáját az izraeli-palesztin béketárgyalások állásáról is, valamint egyeztetések folytak arról is, hogy Oroszország megtagadja a P-800 Oniksz (NATO kód: SS-N-26 Yakhont) szuperszonikus robotrepülőgép exportját Szíria számára, mely példányainak esetleges leszállítása nem meglepő módon aggasztja az izraelieket.

A nyilatkoztok után a Kreml szóvivői közölték, Oroszország nem tervezi, hogy eláll a szíriai fegyverek leszállításától.

26 hozzászólás “Orosz-izraeli együttműködés”

  1. Üdv Fiúk!

    T-95 OFF, a cikkhez szólnék hozzá… :)

    Nem gyenge sakkjátszma zajlik a nagyvilágban, az orosz-izraeli lépés mesterien időzített!

    Washingtonban épp folyik a palesztin-izraeli „béketárgyalás”, miközben a mai napon az orosz vezérkar nyíltan terrorista kiképzéssel vádolja az eddig Izrael által is támogatott Grúziát. (Nehogy Szakasvili úgy járjon, mint a mór…, cserébe Mahmúdért.) Az azeri gázmezőkért és a Kaukázusért Irán beáldozható? Orosz oldalról a válasz akár igen is lehet – így kontroll alatt tartható Kína energiaigénye is orosz részről! Közben a piszkos munkát Iránban végezze el az USA…

    Medvegyev Azerbajdzsánnal olyan gázmegállapodást kötött, amely alapján az orosz félen múlik majd az, hogy lesz-e gáz a Nabucco-ban vagy sem – főleg, ha megépül egyszer. A térség gázmezői lassan teljesen orosz kézbe kerülnek a tranzittal együtt – a következő évtizedek egyik meghatározó világhatalmi tényezője pont ezek a dolgok lesznek.

    Időközben Izrael viszonya kissé terheltté vált az Obama-kabinettel és miközben Ankara is nyíltan Tel-Aviv ellen fordult, addig Obama nem átallotta áldását adni a Ground Zero mellet három utcányira épülő új mecsetre is. Egy kicsi bors ezen nózi alá, egy kicsi most vissza…

    Izrael (amelynek hétmilliós lakosságából egymillió a volt SZU-ból vándorolt ki 1991. után) Oroszország felé mozdult, mert a jelenlegi mozgástere vészesen fogy. Ráadásul a katonai együttműködés terve az oroszokkal mindenképpen jelzés az USA felé.

    Jó az oroszoknak is ez a hirtelen jött egyetértés, mert egyik oldalról Irán felé jelezheti Moszkva, hogy nem zárta be az ajtókat Izrael előtt – tehát a néha renitenskedő Teherán jobban figyeljen Moszkva megfontoltabb módon kezelt érdekérvényesítésére a térségben-, másrészről fél szemét Izraelen tartva vica-versa lehet egyezkedni a környéken meglévő érdekek tiszteletben tartásának további folytonosságáról. Hiszen Izraelnek az izraeli érdekek (nem az USA-é), az oroszoknak pedig az orosz érdekek (nem az irániak) a legfontosabbak – OFF: Jó lenne ezt egyszer már Magyarország és a magyar érdekek viszonylatában is leírni. :(

    Ettől függetlenül óvnék attól, hogy bárki túl messzemenő következtetéséket vonjon le – még minden képlékeny, de a változó erővonalak mentén a nagyhatalmak elmozdulásai már szemmel látható jeleket mutatnak. Érdekes játszmát láthat az, aki igyekszik objektíve szemlélni az eseményeket a látszólag lényegtelen egyéb hírmorzsákkal összefüggően.

    Üdv: M

  2. Fade

    Már a t90 is veri/egy szinten van a m1a1-essel és az m1-essel.Ha olyan tank kell ami képes lenne kiütni 1 m1a2 akkor ott van(volt…) a Fekete Sas ami szerintem az eddigi legjobb orosz tank.A t90A az bőven nem azonos a t72bm-el mivel más a tornya és igenis kitünő platform. Olcsó,igénytelen és tömeggyártásra alkalmas.

  3. mz:
    http://simonecomi.blogsome.com/2008/05/19/south-stream-pipeline-vs-nabucco/

    Nabucco leágazások elég képlékenyek. Éppenséggel Iraqból is mehet bele a gáz, ami akár egy MOL kutból is jöhet.
    De ezen felűl is van lehetőség pl Kazah gáz.

    Nem mindha elképzelhetetlen lenne, hogy akár 4-5éven belűl az EU már nem is szorul gázimportra, ahogy már az USA sem.

    Moszkva-Izrael közeledése 20éve tart, Putyin óta meg mármár baráti a viszony. Kik robbangatnak rendszeresen ruszkiknál, zsidók vagy muszlimok?

    Én közel se vagyok annyira biztos az Iráni háborúban mint te. US gondja? USt el se érik. Nem mindha nem működne már most az ABM. Eközben Izrael is le van fedve, sött EU is egyre inkább. Ha elindul vmi őrület Pakisztánban/Iránban az bezony Moszkvának legalább akkora gond lesz mint a NATOnak. Nem mindha Kína/India… nem szerepelnének soksok fanatikus listájának első helyén.

  4. Üdv Fade!

    Ki ne szállj már, végre értelmesen tudunk kommunikálni! :)

    A Nabucco projekt több sebből is vérzik. A kazah gáz nem lenne rossz ötlet, de ott túl erős az orosz dominancia. Az iraki gáz pedig kevés ehhez. Irán után Azerbajdzsán rendelkezik a környéken a legnagyobb tartalékokkal. Apropó: az iráni haderő egy jelentős részét pont az azeri határon vonták össze pár hónapja. Nem biztos, hogy ez tetszett Moszkvának, de mindenesetre Baku azóta gyorsan megegyezett Medvegyevvel.

    Az Irán elleni háború komoly és fogas kérdés – több benne a kiszámíthatatlan következmény, mint a garantálható nyereség. Ettől függetlenül az iráni gáz a világ második legnagyobb készlete, ez pedig komoly kísértés. Hogy mi lesz, majd kiderül. Én remélem, hogy Lieberman és Netanyahu nem gondolta komolyan, amiről beszélt.

    A földgáz még jó ideig meghatározó marad, egyszerűen azért, mert például az európai ipar nagy része is ezzel működik, a kitermelése pedig a kőolajhoz képest jóval olcsóbb.
    Alternatív forrásokra nem lehet egyik napról a másikra átállítani a technológiai láncokat, ráadásul legalább annyi ellendrukkere van ennek, mint fordítva. De ez idő szerint egyenlőre a szénhidrogén lobbik befolyása és anyagi lehetőségei messze felülmúlják az egyéb érdekcsoportok lehetőségeit, így a politikában, ebből következően a döntéshozatalban egy jó ideig még övék az utolsó szó.

    Irán gondot jelent az USA-nak, nem azért, mert Teherán ma vagy holnap rakétát lő ki New Yorkra, hanem azért, mert az alapvető amerikai geopolitikai-, katonai- és gazdasági érdekek ellen a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában nagyon sokat tud tenni – elég közel van a térséghez és van elég ereje/befolyása ehhez.
    Márpedig ez rendkívül hátrányosan érintheti az Egyesült Államok globális terveit, miközben a térségben Moszkvával és Pekinggel szemben kellene egy nagyobb játszmában megőriznie az előnyét, ami belátható időn belül egyre nagyobb terhet jelent az USA-nak.

    Egy tény, Iránnál Pakisztán sokkal veszélyesebb állam – ha engem kérdezel, nagyobb veszélyt látok a világbékére nézve az indiai-pakisztáni konfliktusban, mint Irán retorikájában és a nem létező nukleáris fegyvereiben.

    Az USA ABM rendszere még nem volt valós háborús körülmények között tesztelve – valószínűleg egy-két iráni vagy koreai rakétát le tudna szedni, de egyenlőre nincsenek ilyen rakéták.

    Hogy kik robbantgatnak az oroszoknál, zsidók vagy muzulmánok? Őszintén szólva nem tudom a választ. Azt tudom, hogy kiknek a számlájára írják, de hát a hivatalos indok nem kell, hogy mindig igaz is legyen. Pláne, ha egyéb célokért pont megfelelő. Valószínűleg mindkettő benne van, az egyik ötlettel és némi pénzzel, a másik konkrét tettekkel. Csecsenföld azért érdekesen alakult – mára gyakorlatilag egy elszigetelt szűk kis csapat maradt, akik néha lázadoznak, a lakosság döntő része ellenben tojik rájuk. Hiába, elfogyott a manna és a szufla…

    Üdv: M

  5. „A kazah gáz nem lenne rossz ötlet, de ott túl erős az orosz dominancia.”

    Ehez képest azért teli van US, Kínai cégekkel.

    „Az iraki gáz pedig kevés ehhez.”

    Mire nabucco megépül Iraq egymaga el tudja látni EUt gázzal. Jelenleg is égetik a gázt mert nincs hova eladni.

    „Ettől függetlenül az iráni gáz a világ második legnagyobb készlete, ez pedig komoly kísértés.”

    Irán véletlenül se a gáz miatt vakarja a fél világ csörét.

    „A földgáz még jó ideig meghatározó marad, egyszerűen azért, mert például az európai ipar nagy része is ezzel működik, a kitermelése pedig a kőolajhoz képest jóval olcsóbb.”

    Nem azt mondtam, hogy nem lesz meghatározó. Azt mondtam EU nem szorul gázimportra. Nézd meg USba mi történt az elmúlt 10évben. US már önellátó.

    „Alternatív forrásokra nem lehet egyik napról a másikra átállítani a technológiai láncokat”

    Ez ugye innen nem releváns.

    „Egy tény, Iránnál Pakisztán sokkal veszélyesebb állam – ha engem kérdezel, nagyobb veszélyt látok a világbékére nézve az indiai-pakisztáni konfliktusban, mint Irán retorikájában és a nem létező nukleáris fegyvereiben.”

    Ez időpont és mármár izlés kérdése. Most igen. 5év múlva? 10?

    „Az USA ABM rendszere még nem volt valós háborús körülmények között tesztelve – valószínűleg egy-két iráni vagy koreai rakétát le tudna szedni, de egyenlőre nincsenek ilyen rakéták.”

    Ez az 1-2 minimum erős tipp. Ha így lenne meg se építették volna. Nincs értelme. Amúgy pedig nem sok kell, hogy az Iráni rakéták elérjék EUt.

    Izrael Oroszok összeborulása nem menne, ha Izrael lenne a háttérben. Ruszkikat nem eteted meg szarral. És nincs is Izraeli pénzre szükségük a heti rendőr/katonai támaszpont, IEDs támadás elkövetésére. Minden mögött Izraelt látod?

    A személyeskedés legutoljára se neked szólt hanem cinikusnak. Sajnálom magadra vetted.

  6. Azerbajdzsán nagyon fontos az oroszoknak.
    Egyrészt az azeriek még bőven gázt fognak exportálni, amikor az oroszok már nem – és ez úgy 2020. körül lesz!
    Másrészt lezárja az utat Kazahsztán felé.
    Ha Azerbajdzsán oroszbarát, márpedig a Dél-Oszét háború óta folyamatos a közeledés, akkor kiesik a Törökországból Grúzián és Azerbajdzsánon keresztül építgetett híd Kazahsztán felé.
    Az orosz cél egyértelműnek tűnik: benne legyen a kezük az Európa felé irányuló gázkereskedelemben. Megveszik az összes közép-ázsiai gázt, egy tételben és továbbadják Európa vagy Kína felé (amint kész lesz a gőzerővel épülő vezeték).
    Hiába vannak ott amerikai cégek, meg bázisok, csapatok. Nem rúgnak labdába. Vélhetően az afganisztáni kaland egyik legerősebb indoka is a közép-ázsiai országok megközelítése volt – nem jött be.

    Európa helyzete nem egyszerű. Nincs semmi nyoma, hogy önellátó lehetne. Ezek a „nem konvencionális készletek” kétségtelenül léteznek, de messze vannak a gazdaságos kitermelhetőségtől (Makón is egyre szerényebben nyilatkozgatnak).
    A Nabucco szerintem nem fog megépülni. Ha mégis, akkor orosz vagy orosz ellenőrzésű gáz fog benne menni.
    Irán, ugye bűnös.
    Irak nagyon hamar részekre fog esni az amerikai kivonulás után. Vagy fönn lehet tartani a kitermelést, vagy nem.

    A legnagyobbat szívni természetesen mi fogunk.
    Gáz van! Nincs gáz….! Ez a helyzet.
    Egy megoldás van: takarékoskodni!

  7. Allesmor Obranna

    T-95 a Fekete Sas, ennek a programnak már rég vége. A Nyizsnyij Tagil pedig egy város neve, ahol a T-72-eseket is gyártották. A szovjet trió egyike. Nyizsnyij Tagil nem más mint az „uráliak” székhelye, ők a V-12-es motorral és 3/4-es futógörgőkkel szerelt T-72-es család fejlesztői,az ukránok Harkovban az ellendugattyús 5TDF és 6TDF motorokkal szerelt T-64-es család és a T-80UD-t alkották, mig az egykori leningrádi, most szentpétervári csapat a gázturbinás T-80-asokra esküszik.
    Rajtuk kivül a belorusz minszki traktorgyár készitett még harckocsikat.

  8. Üdv Fade!

    Egy volt kollégám közel két évig Kazahsztánban dolgozott egy orosz-amerikai vegyesvállalatnál és pont a földgázmezők infrastruktúráját építgették. Batkának van igaza, hiába vannak ott nyugati cégek is, a térségben az orosz dominancia nem kérdőjelezhető meg, ha „kenyértörésre” kerül sor, akkor arrafelé mindig az oroszé az utolsó szó.

    Irakot én is problematikusnak látom, ha az USA nem tud Iránnal kiegyezni és közben Irakból kihátrál, akkor hosszú távon nem lehet az olcsó iraki gázra projekteket építeni, mivel nem lesz – mármint olcsó gáz.

    Irán esetében ez az egész atomcirkusz szemfényvesztés – India és Pakisztán, de még Észak-Korea esetében sem csinált senki ekkora cirkuszt, pedig ők konkrétan robbantottak is. Irán fő bűne a geopolitikai helyzete és az, hogy az iszlám forradalom után kiebrudalták a nyugati cégeket és a mai napig ott tesznek keresztbe az USA-nak, ahol tudnak – természetesen vica versa.

    Nem látom minden mögött Izraelt, ez tévedés. Sőt, ekkora hatalmat és ilyen sokrétű befolyást és képességet sem feltételezek egy hat(hét) milliós államról, még akkor sem, ha a nyugati világ a mai napig segélyezi és eltartja/fenntartja őket. A másik poszton Mnb-vel pont ezekről a kérdésekről értekeztünk, ha érdekel javaslom elolvasni, igaziból nem akarom itt is ugyanezeket leírni.
    Az egy más kérdés, hogy Izrael sokat tett azért, hogy a SZU-t szétbontsák és bizony nem átallottak szeparatista törekvéseket vagy háborúkat támogatni – lásd Grúzia és Oszétia ügye, de akár a csecsen balhé kapcsán is felvetődött izraeli pénzek és fegyverek kérdése.

    Az oroszokat valóban nehéz „szarral etetni”, de hát más dolog a színfalak mögötti titkosszolgálati akciók bonyolítása és megint más a nyilvános és hivatalos diplomácia. Ez a világon mindig és mindenhol így működött – amíg a diplomaták a vakuk kereszttüzében mosolyognak és kezet ráznak, addig a háttérben kő keményen osztogatják egymásnak a lapokat és a maflásokat.

    Lehet, hogy Cinikus kollégának szántad a személyeskedést, de nem úgy jött le. Szerintem sokkal egyszerűbb, ha egymás fikázása helyett inkább egymás gondolatait próbáljuk legalább megérteni, ha elfogadni nem is. Sokkal fontosabb a másik véleményének megértése, mint elfogadása – nem baj, ha nem értesz vele egyet, de legalább légy képben, hogy ki és miért jutott olyan véleményre vagy következtetésre, amilyenre. Ha pedig látod a gondolatmenet gyenge pontjait, akkor célszerű erre felhívni a figyelmet – ez higgadtan sokkal célravezetőbb tálalni.

    Batka hozzászólásával értek egyet, valóban egy lehetőség marad, de nem csak Európának: takarékoskodni kell, az eddig pazarló életformát preferáló civilizáció és gondolkodás ideje lassan lejár. Az emberiség vagy önmaga látja be, hogy ideje váltani, vagy nem tesz semmit, tök mindegy – a végeredmény akkor is ugyanaz lesz, legfeljebb akkor már nem lesz választási lehetőség.

    Üdv: M

  9. Allesmor Obranna: A T-95 nem a Black Eagle.

    sulyid:
    „Már a t90 is veri/egy szinten van a m1a1-essel és az m1-essel2

    hát verni valszeg nem veri. Hogy egy szinten lenne? Tűzerőben igen, mozgékonyságban igen(szerintem jobb),elektronikai felszereltségben már ok, védettségben nem. Vagyis az aktív védelme az igen jó, de mivel a páncéltest az alapvetően T-72 konstrukció így szvjóssz bármennyire tápolhatják nem lesz mégsem az igazi. De itt már valaki leírta egyszer hogy felesleges összehasonlítani. Hisz az Abrams és társai súlyosabb jószágok csöppet, tehát a mennyiség sokat dob a latba.

    Akár meddig is odázzák el az új irányvonalat, előbb vagy utóbb lépni kell, és szakítani kell az egyébként kiváló de meglehet idejétmúlt konstrukciókkal.

    OFF: Lehet nem akarnak az oroszok versenyt generálni? Hisz ha „elavultá” tenné a nyugati tankokat akkor a nyugat is előrukkolna egy új tankkal esetleg. És a termelékenységben nem tudnának velük versenyezni. Lehet nem akar senki már új szépséges és drága tankokat? :(

  10. Allesmor Obranna: A T-95 nem a Black Eagle.

    sulyid:
    „Már a t90 is veri/egy szinten van a m1a1-essel és az m1-essel2

    hát verni valszeg nem veri. Hogy egy szinten lenne? Tűzerőben igen, mozgékonyságban igen(szerintem jobb),elektronikai felszereltségben már ok, védettségben nem. Vagyis az aktív védelme az igen jó, de mivel a páncéltest az alapvetően T-72 konstrukció így bármennyire tápolhatják nem lesz mégsem az igazi. De itt már valaki leírta egyszer hogy felesleges összehasonlítani. Hisz az Abrams és társai súlyosabb jószágok csöppet, tehát a mennyiség sokat dob a latba.

    Akár meddig is odázzák el az új irányvonalat, előbb vagy utóbb lépni kell, és szakítani kell az egyébként kiváló de meglehet idejétmúlt konstrukciókkal.

    OFF: Lehet nem akarnak az oroszok versenyt generálni? Hisz ha „elavultá” tenné a nyugati tankokat akkor a nyugat is előrukkolna egy új tankkal esetleg. És a termelékenységben nem tudnának velük versenyezni. Lehet nem akar senki már új szépséges és drága tankokat? :(

  11. Batka: Oroszország egy jó nagy része feltáratlan. Rengeteg gáz, olaj… lapulhat még ott.

    A gazdaságtalanra nézd meg te is mi történt a USben.

    Cifu: Én nagyon sajnálom, hogy beszüntették a T95 fejlesztését. Persze vhol érthető.

    MZ: Nincs kenyértörés. Oroszoknak egyre kevésbé fáj a NATO miatt a fejet és egyre inkább, Kína és a rohamosan terjedő kalifátus… támogatók miatt.
    Kazahsztánban amúgy Kína is ott van vaskosan. Nem csak az USAval lenne az kenyértörés. Ha pedig itt tartunk az azonnal EUval is az lenne. Maradt még vki?

    Iraq természetesen képlékeny. No meg a Nabuccoba jutó gáz egy része ott is Orosz kutakból jönne…. :)

    Én nem hallom pakisztánból „napi” szinten a demagog propagandát. Ellenben Iránból. Irán másik fő problémája, hogy ül az arab tengerben, ha neki lesz, nekik is kell. Hasonlíts össze ez az NK atommal. Így ennyi.

    Az Izraeli-Orosz közeledés sokkal több mint szinfal. Nem papiroznak meg mosolyognak. Tényleg ki tudja mi van a háttérben, de már amit mutatnak az UAV üzlet is még 10éve is egy elképzelhetetlen dolog lett volna.

    „Cinikus” célja nem a vita. Célja a másik degenerált hülyézése.

    Egy kérdés: Utána néztél, hogy US, hogy lett 10év alatt gázból önellátó?
    És az Orosz, Nabucco gázon felűl is van még pár alternatíva, kezdve a SzA csepfolyostól a mostanra már talán müködő Olasz… ÉAfrikaikra.

    mumin: Sztem ruszkiknak egyelőre sok mindenre sokkal jobban kell a pénz és ezért bukott T95. T90 meg nem áll meg NYi „szörnyek” ellen, de ha orosz T90ek csapnak össze nyi szörnyekkel akkor már ugyis k*ra mindegy. Ilyen nem volt és sanszosan/remélhetőleg nem is lesz.

  12. Hát szerintem a harckocsik esetében mindenki tévúton jár. Szerintem a helyzet sokkal egyszerűbb. Az a helyzet hogy az orosz hadsereg átalakulóban van. Tankjuk elég sok van feleslegbe is, ugyanakkor nincs olyan helyzet hogy szükség lenne rájuk. Lehet hogy a helyi háborúk tanúságai miatt a légierő és haditengerészet elsőbbséget kapott. Ugyan akkor a korszerűsített harckocsik megfelelnek a jelenlegi igényeknek. Más tészta hogy a tervezők nem rukkoltak ki igazán érdemes konstrukcióval.

  13. A másik kérdés a gáz üzlet: Nos igen ott megjelent Irán mint gázexportőr.És erőteljesen el kezdett terjeszkedni. Nyomják a gázt ezerrel török országba, Pakisztánba, és próbálkozásokat tesznek arra hogy elérjék az európai elosztó hálózatokat. Az oroszok ezt féltékenyen nézik. Az ázsiai piacok is Irán felé fordulnak. Pakisztán után, úgy tűnik, India következik. Az irániak sejtenek vagy tudnak valamit, mert nagyon érdekes országok nevei tűnnek fel a gazdasági kapcsolatok sorában. Érdekes ennek utána olvasni, közben a térképet nézni. Gyakorlatilag az irániak gazdaságilag kiterjesztették a határaikat az egész környékre. (szó szerint, kicsikre és nagyobbakra) Közben a környék országai nagyban befektetnek Iránban. (ez is érdekes) Kiszorítva onnét a nyugati cégeket. (és ez is) Ma Irán a legnagyobb veszélyt jelenti Oroszországra abban az esetben ha eltudja juttatni az energiahordozókat Európába. Szerintem későn ébredtek fel, mert a mai Irán rendelkezik mindennel ami szükséges. Nagyon érdekes az Iráni gáz import is. csak két név, Türkmenisztán, Üzbegisztán. Ma Iránba jön a gáz holnap meg Törökországba talán? Jó kérdés az idő majd megoldja.

  14. „Tankjuk elég sok van feleslegbe is, ugyanakkor nincs olyan helyzet hogy szükség lenne rájuk. Lehet hogy a helyi háborúk tanúságai miatt a légierő és haditengerészet elsőbbséget kapott.”

    őőő nem ~ezt írtam én is?

    A Nabuccohoz minimálist kéne építeni, hogy elérje Iránt… de amíg van más lehetőség és van szvsz kizárt. Már amíg így tolják amit.