|

Phalanx + lézer = 4 UAV fényes vége

A Farnborough-i szereplését hétfőn a Raytheon egy még májusban rögzített videóanyaggal nyitotta. A kissé vibráló, fekete-fehér felvételen egy kis gép, egy UAV látható, ami hirtelen lángra kap, majd nem sokkal később meglehetősen autentikus kamikazeként a tengerbe csapódik.

httpv://www.youtube.com/watch?v=rTpP412fM8U

A Raytheon elmondása szerint a videóanyag egy kis részlete annak a május folyamán rögzített anyagnak, mely a US Navy és a cég közös tesztjének eredményét örökíti meg: a Los Angelestől mintegy 120 kilométernyire a kaliforniai partok mentén található San Nicolas sziget közelében lezavart tesztelés folyamán 4 UAV-ot lőttek le egy Phalanx CIWS által segített Laser Weapon System (LaWS) segítségével.

A cél befogásához a Phalanx szenzorai szolgáltatták a szükséges adatokat, a piszkos munkát pedig a a Phalanx közelébe telepített, 6 db, 32 kW teljesítményű szilárdtest lézer fényét kombináló lézer végezte.

A hatékony offenzív lézerfegyverért folytatott több évtizedes kutatás és fejlesztés a közelmúltra már több olyan demonstrátor szerepű rendszert is eredményezett, melyek már értékelhető eredményeket tudnak felmutatni. Gondolunk itt például a Boeing Advanced Tactical Laser-jére, de említhetnénk a szóban forgó Raytheon-t is, akiknek 2008-ban már sikerült érkezőben lévő tüzérségi lövedéket megsemmisíteniük, vagy éppen a nagy teljesítményű szilárdtest lézerek kapcsán áttörést elérő, a Raytheon-hoz hasonlóan a Navy megrendeléseire hajtó Northrop Grumman-t.

A közel-körzeti védelemért felelős, elterjedt Phalanx rendszer meglévő gépágyúja mellé szerelt lézerágyúval vélhetően kitolható lenne a védelmi ernyő, ám hogy mennyivel az egyelőre kérdéses, hiszen a videóanyag mellé a kommentárt adó Mike Booen, a Raytheon irányított energiájú fegyverekért felelős részlegének igazgatóhelyettese biztonsági indokokra hivatkozva nem kötötte a nagyérdemű orrára, hogy a videón szereplő UAV milyen magasan repült és milyen távolságból sikerült azt semlegesíteni. Hozzátett megjegyzéséből mindenesetre lehet tudni, hogy még akad tennivaló a többi projectnek is az egyik fő problémájába tartozó hatótávolság vonalon, hiszen elmondása szerint a haderő nem fog heves érdeklődést mutatni, hacsak nem duplázzák meg legalább a rendszer mostani hatótávolságát.

Raytheon lézeres Phalanx

A Raytheon lézeres Phalanx egy elképzelt rajza | Forrás: Raytheon ,

Mindenesetre a májusi tesztek sikeresen bizonyították, hogy a rendszer hatékonyan párosítható a jól bevált Phalanx-szal, valamint a nagy kiterjedésű vízfelület feletti, a szárazföld felettitől némiképp eltérő légköri összetétel támasztotta problémásabb környezetben is helyt áll a rendszer. A program további szakaszában a rendszer egy hadrendben álló hadihajóra kerül további tesztelési célzattal, ám még ha ez az igen közeli jövőben meg is történik, hovatovább folyamatos és zökkenőmentes lesz, Booen szerint akkor sem várható a hadrendbe állításra érett rendszer debütálása 2016 előtt.

20 hozzászólás “Phalanx + lézer = 4 UAV fényes vége”

  1. hát erről nem is tudtam
    az igaz hogy az oroszok lőtték fel az első műholdat?
    bár ők voltak az elsők akik ballisztikus rakétákkal szerelték fel a tengókat
    csak aszt a viz felett tudták indítani az amik meg erre rájöttek és ki dolgozták hogy viz alól is lehessen lőni ha jól tudom .

  2. Istenem, hogy fizikai analfabéták miért csinálnak fantáziarajzokat…

    A lézersugár (koherens fénysugár) nem látható alaphangon, hacsak meg nem törik valamin, mint füst, köd és hasonlóak.

    Ez még nagyon gyenge kezdet egyébként, lézerrel már sok mindent lőttek le, de a harcászatilag használható lézer még mindig csak vágyálom, ez bebizonyosodott a YAL-1A-nál is, ami akkora zakó volt, mint ide nagykáta.

    Úgy 10 év múlva talán eljutunk oda, hogy valóban használható lézerfegyvert gyártanak, de akkor is csak kisegítő fegyvernek – mert egy ködös, vagy zivataros időjárásban, esetlegesen mesterségesen gerjesztett füstfelhő alatt a lézeres védelmi rendszer fabatkát sem ér majd…

  3. tényleg szánalmas :)

    viccet félretéve sztem az oroszoknak még egy darabig nem lesz hasonló valaki linkelt az orosz lézertechnológiáról kb 1 hete
    azon is lelőttek egy repülőt de h abból fegyver legyen kell vagy 15 év

  4. @Cifu: hát de nem látod, hogy egyben füstöt is lő a Phalanx, hiszen ott látszik a lézernyaláb mentén a fehéres sávként :D Btw persze egyetértek azzal amit kifogásolsz, de hát ezek a concept rajzok már csak ilyenek. Így a pórnépnek vagy a politikusoknak jobban emészthető, I don’t know :)

    —–

    Jahm, a YAL sikerének beharangozott tavaszi tesztek mögött meghúzódó hatalmas buktát, a program alapvetően visszadegradálását megemlíthettem volna 1 mondataban.

  5. Tcat

    csak én tudom úgy h gyakorlatilag megszüntették mert nem hozta a várt eredményeket???

    ha jól tudom kicsi a hatótávja mert a lézernyalábot nem tudják nagy távolságon is fókuszálni a levegő páratartalma és egyéb okok miatt

  6. Nekem most így hirtelen valami testbed status rémlik, de most utána kéne néznem. Kvázi bukta.

    Mindenesetre az eredeti célfeladathoz mérten nagyon gyenguska az effektív hatótávja elvileg, ami ugye nem volt túl egészséges a finanszírozásra, különösen annak fényében, hogy mióta görcsölnek rajta. Meg hát kissé sokat zabál a naaaagy kémia lézere, az sem használt.

  7. hát nem tudom ha térképre nézek akkor az a 600 km arra elég h ne kelljen berepülni mondjuk ék légterébe de irán esetében min 1000km szükséges
    azt meg nem hiszem h a 600km-ből 3000-te csinálnak pár hónap alatt szóval ez a rendszer ebben a formában használhatatlan szerintem mert csak a légtér teljes kontrollja (vadászok/légvédelem kiiktatva)esetén használható

  8. Ha jól emlékszem (fixme, ha fals) az a 300 / 600 km páros az az eredeti várakozás. Ugyan top secret, de meglehetősen biztosra tippelem, hogy nem ilyen távra lőttek kora tavasszal, szóval még az is lehet, hogy a 4-5x szorzó után sem tartanak itt :)

    < 1 000 km alatt meg sok rokettás ellen nem vethető be valóban. Mondjuk saját véleményem szerint a Patriot + THAAD kombó, illetve az SM-3 mellett sok értelme nincs is túlságosan erőltetni.

  9. YAL-1A:

    Hogy miért bukott el? Nézzük csk, 8 éves csúszás, 4 milliárd dollárral már többe került, mint eredetileg kellett volna (és abban a költségben még 5 aktív géppel számoltak, most meg van egy), az eredetileg várt 1000km-es hatótávolság helyett inkább pár száz kilométer a reális, és az eredetileg elvárt 20 lövés helyett a fedélzeten hordozott kémiai üzemanyagból csak hét lövést lehet leadni.

    Apropó üzemanyag. Az erősen toxikus üzemanyag miatt a személyzet biztonsága erősen kérdéses, felvetették, hogy védőruhában kellene lenniük a felszállásnál, ami a szituációt felmérve elég morbid dolog (ha lezuhan a gép, és kiszabadul a reakcióanyag, akkor valószínűleg a védőruha már csak annyit fog jelenteni, mint halottnak a csók).

    Szóval van egy program, ami az elvárásoknak semmilyen téren nem felel meg, a költségei elszabadultak az egekbe, és még a vártnál több rizikóval jár az üzemeltetése. Bukta, tömören…

  10. @Mackensen:

    Valószínűleg készült jobb felvétel is, csak az nem publikus. A pórnépnek ez is jó (jééé, de szépen ég), a komolyabb felvételek pedig egyfelől hasznos információkkal szolgálhat a konkurenciának, és a kritikusok is beleköthetnek (például hogy milyen anyagból is készült az UAV? Milyen bevonattal volt ellátva, ha esetleg el volt, stb.).

  11. Remélem az a kor nem jön el soha,hogy lézerágyúk váltják fel a harckocsikat,és páncélozott járműveket.Az eddigi hadviselés már bevállt nem kell ide Star Wars.

    És még egy megjegyzés,az oroszoknak ilyen fegyver,már 230éve van,csak nem akarnak kérkedni vele:)

  12. Háát nemtom. Nem hinném, hogy egy átlag színes felvételből, ami nem reszeket, sokkal többet meg lehet állapítani. Kétlem, hogy elegendő infót tartalmazna egy kromatográfiai elemzéshez. Bár lehet, hogy mégis elég, és akkor nagyon hamar rájönnek, hogy főból és lakkozott papírból csinálták az UAVt, hogy minnél könyebben égjen:)))

  13. Fade:

    „Ahogy az Orosz fanokat ismerem: Oroszoknak már 30éve is ilyen volt… és a szánalmas amik mostanra közelítik meg a ruszkikat…. :DDD”

    Fade, a szovjetek annak idején jóval előrébb jártak a lézerfegyverek fejlesztésében, mint az USA, gondolom ma kicsit más a helyzet a pénzhiány miatt, de azért így sem kell félteni őket. Sajna én nem sokat tudok mondani nektek a témáról, de ha esetleg érdekel ajánlatos felkeresni Zicherman Istvánt az indexen, ill. angolul értőknek a következő oldalon ( http://www.ausairpower.net/APA-DEW-HEL-Analysis.html#Almaz ) szintén érdekes dolgok olvashatók a témáról.

    + videó

    http://www.youtube.com/watch?v=KG63Bsb5Hqs