|

Dupla jeges Blackjack

Ha minden igaz csütörtökön egy aprócska kis rekord dőlt meg valahol fent a messzi északon: minden eddigi eset során előfordultnál több, 4 NATO vadászgép csapott le az Arktisz felett ólálkodó orosz stratégiai bombázókra.

Az orosz védelmi minisztérium pénteki sajtóanya alapján norvég és angol vadászok fogtak el, az Arktisz és az Atlanti-óceán felett rutin őrjáraton lévő Tu-160 Blackjack géppárt. Az esetre az amúgy egy bő 11 órás csütörtöki őrjárat során került sor, melynek keretében először egy norvég F-16 géppár, majd a RAF részéről további 2 gép, konkrétan Tornado-k csatlakoztak orosz kollégáikhoz.

Tu-160 Engels Légibázis

Tagadhatatlanul impozáns jelenség: Tu-160 az Engels Légibázis betonján ,

A RIA Novosztyi hírügynökség által lehozott anyagban úgy fogalmaznak, hogy ez vélhetően az első eset, mikor ennyi vadász kíséri az orosz bombázókat. Nos, ezt a kijelentést sajnos nem tudjuk megerősíteni, lévén még arról sem szólt a fáma, hogy a norvég és angol gépek egy időben játszadoztak-e az oroszokkal, avagy sem. Bár vélhetően ez lehetett a helyzet, így elmondható, hogy valószínűleg helyre kis fotók készülhettek mindkét oldalon.

Ugyanakkor a 2007 nyarától újraindított hosszútávú őrjáratokban résztvevő Blackjack-ek számára nem szokatlan több nemzet egyidejű figyelme, hiszen erre már került sor korábban is. Konkrét példaként felhozható az a 2008. január végi eset, mikor 2 Tu-160-as érkezett a francia partok közelébe, hogy a Biscay-öböl közelében tevékenykedő orosz hadihajókkal gyakorolja az együttműködést.

Vlagyimir Putyin, akkor még Oroszország elnökeként2007 augusztus közepén jelentette be a nemzetközi légtérben történő nagy hatósugarú repülések újbóli beindítását. A bejelentést megelőző héten Anglia és Norvégia már kis ízelítőt kapott abból, milyen is volt, mikor rendszeresen vadászokat kellett felküldeni a nemzeti légtér határai mentén ólálkodó bombázók azonosítása végett. A bombázók természetesen ezen repüléseiken nem hordoznak éles fegyverzetet, – sem hagyományosat, sem nukleárist – mint azt ahogy Pavel Androsov az orosz stratégiai repülőerők parancsnoka is megerősítette.

httpv://www.youtube.com/watch?v=LHnmbEQpMHY

A PAK-DA megvalósulásáig a Fehér hattyú marad Oroszország legfejlettebb stratégiai bombázója, mely ha nagyon kell akár kétszeres hangsebességgel képes célpontja felé repkedni

16 hozzászólás “Dupla jeges Blackjack”

  1. The exercises are part of the Stability-2008 strategic manoeuvres in Russia and Belarus aimed at practising defences against any threats near the Russian border.

    „During these exercises, for the first time in many years, the crews of Tu-160 Blackjack and Tu-95MS Bear-H strategic bombers will fly missions carrying the maximum combat payload and fire all the cruise missiles on board,” said Lt Col Vladimir Drik said.

    The Blackjack aircraft can carry six 12 Kh-55 long-range cruise missiles, while the Bear-H aircraft can carry 12 of the bombs.

    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/3148912/Russia-plans-biggest-missile-test-for-24-years.html

  2. A Jetfly szerint a Hattyú 1,5M-el 2000 KM-t tud megtenni. Ez biztos több, mint amit ezek a vadászok tudnak. Ide F22es kellene.

    Csak kevered a szezont a fazonnal. Nme hagyja le. Az F-16 kifogy az üzemanyagból. Attól a gép simán lépést tart vele. A 2000 ezer km-ben nagyon nem vagyok biztos, erősen túlzónak tűnik más hajtóművek fogyasztási adataival összevetve.

  3. kb mint a b1 be több üzemanyag van és ezért ha kisérgetni akarják váltaniuk kell egymást.

    Egy értelmes gép jut eszembe amit a vázolt probléma úgy ahogy sérthetetlenné tett az SR71, btw kár, hogy a hidegháború végével lelötték az Aurora programot….