Dupla jeges Blackjack

Ha minden igaz csütörtökön egy aprócska kis rekord dőlt meg valahol fent a messzi északon: minden eddigi eset során előfordultnál több, 4 NATO vadászgép csapott le az Arktisz felett ólálkodó orosz stratégiai bombázókra.

Az orosz védelmi minisztérium pénteki sajtóanya alapján norvég és angol vadászok fogtak el, az Arktisz és az Atlanti-óceán felett rutin őrjáraton lévő Tu-160 Blackjack géppárt. Az esetre az amúgy egy bő 11 órás csütörtöki őrjárat során került sor, melynek keretében először egy norvég F-16 géppár, majd a RAF részéről további 2 gép, konkrétan Tornado-k csatlakoztak orosz kollégáikhoz.

Tu-160 Engels Légibázis

Tagadhatatlanul impozáns jelenség: Tu-160 az Engels Légibázis betonján

A RIA Novosztyi hírügynökség által lehozott anyagban úgy fogalmaznak, hogy ez vélhetően az első eset, mikor ennyi vadász kíséri az orosz bombázókat. Nos, ezt a kijelentést sajnos nem tudjuk megerősíteni, lévén még arról sem szólt a fáma, hogy a norvég és angol gépek egy időben játszadoztak-e az oroszokkal, avagy sem. Bár vélhetően ez lehetett a helyzet, így elmondható, hogy valószínűleg helyre kis fotók készülhettek mindkét oldalon.

Ugyanakkor a 2007 nyarától újraindított hosszútávú őrjáratokban résztvevő Blackjack-ek számára nem szokatlan több nemzet egyidejű figyelme, hiszen erre már került sor korábban is. Konkrét példaként felhozható az a 2008. január végi eset, mikor 2 Tu-160-as érkezett a francia partok közelébe, hogy a Biscay-öböl közelében tevékenykedő orosz hadihajókkal gyakorolja az együttműködést.

Vlagyimir Putyin, akkor még Oroszország elnökeként2007 augusztus közepén jelentette be a nemzetközi légtérben történő nagy hatósugarú repülések újbóli beindítását. A bejelentést megelőző héten Anglia és Norvégia már kis ízelítőt kapott abból, milyen is volt, mikor rendszeresen vadászokat kellett felküldeni a nemzeti légtér határai mentén ólálkodó bombázók azonosítása végett. A bombázók természetesen ezen repüléseiken nem hordoznak éles fegyverzetet, – sem hagyományosat, sem nukleárist – mint azt ahogy Pavel Androsov az orosz stratégiai repülőerők parancsnoka is megerősítette.

httpv://www.youtube.com/watch?v=LHnmbEQpMHY

A PAK-DA megvalósulásáig a Fehér hattyú marad Oroszország legfejlettebb stratégiai bombázója, mely ha nagyon kell akár kétszeres hangsebességgel képes célpontja felé repkedni