|

Haditechnika magazin – Ízelítő

Akik rendszeresen olvassák a HTKA Lapcsoport fórum oldalát többször találkozhattak már a Haditechnika magazint népszerűsítő hozzászólásaimmal. Most egy kicsit továbblépünk és egy rövid hír keretében számolunk be a legutóbbi szám tartalmából.

A Haditechnika magazin a ’90-es évek közepéig egy elég nehezen beszerezhető, a Honvédség belső berkeiben és egy-két preferált helyszínen terjesztett újság volt, amelynek egy-egy számáért remegve fizettem pár csokit a haveromnak, akinek a bátyja tiszthelyettes volt egy laktanyában. A rendszerváltás után szélesebb körben bemutatkozott, bármelyik újságosnál beszerezhetővé vált, bár sokan a minőségével elégedetlenek voltak. Rossz minőségű, elmosott, innen-onnan „összefénymásolt” képek jellemezték, amelyeket azonban – számomra legalábbis – ellensúlyozott a cikkek tartalma. Olyan ritkaságokról lehetett itt olvasni, amelyet a többi –szintén magas színvonalú, de inkább populárisabb – magazin nem tudott felvállalni.

A 2008-as év minőségi változást hozott a lap életében, ugyanis teljesen új nyomdatechnikával, megújulva, és jó minőségű színes képekkel jelenik meg kéthavonta, jelenleg 520 forintos áron. Hozzáteszem, hogy az egyetlen magazinom, amelyet nem kell beköttetnem. A ’90-es évek közepén megjelent számok ugyanolyan jó állapotban vannak mint a legújabb példányaim. Köszönhető a vastag, jó minőségű lapoknak.

Lássuk mit kínál a legutóbbi 2010/1. szám az említett árért. Válogatásom némileg szubjektív, hiszen a lap feladata és célkitűzése elég széles palettát felölel, amelynek fontosabb csoportjai az alábbiak lehetnek:

A Magyar Honvédség eszközeinek a bemutatása az 1848-as megalakulástól napjainkig

Tanulmányok a haditechnikai kutatások-fejlesztések valamint hadtörténet területéről

Űrtechnika múltja, jelene, néha a jövője is

Nemzetközi haditechnikai szemle, különféle típusismertetőkkel

Hadtörténeti gyűjtemények, múzeumok bemutatása

Hadgyakorlatok Magyarországon és külföldön, bázislátogatások

Az újság az 1848-as baka nadrágszíjától a modern űrhadviselésig öleli fel a haditechnika és hadtörténelem híreit és érdekességeit.
A felsorolásban azokról a cikkekről írok egy rövid véleményt, melyek a lapcsoportunk látogatóinál (és Nálam!) is nagyobb érdeklődésre tarthat számot:

Pearl Harbour – orosz szemmel (Hiba vagy provokáció?)

A Me 109 és a Spitfire repülési teljesítményének összehasonlítása – I. rész
A II. világháború repülőgép típusai iránt érdeklődőknek kötelező írás számos teljesítménygörbével. A cikk a Spitfire Mk.I és Me-109E változatot hasonlítja össze.

Lövés és találat – I. rész
A haditengerészeti optikai távolságmérők és tűzvezető rendszerek fejlődése a 19-20. században.

A HAL Dhruv, az indiai hadiipar helikoptere
Közepesen hosszú írás a fejlődő indiai hadiipar egyik sikeresebb projektjéről. Igazi típusismertető repülőnapi képekkel kiegészítve.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg harckocsijai – I. rész
Néhány éve már a közölt az újság egy cikksorozatot a kínai páncélozott szállító járművekről. Most ez ismétlődik meg a harckocsikkal. Az első része a cikknek a II. világháborút követő évekkel, valamint a Type 59, Type 122, Type 69 típusokkal foglalkozik részletesebben.

Távműködtethető könnyű fegyverállványok
Elsősorban harcjárművek fedélzetére szerelhető FLW-100/200 típusokat mutatja be a rövidke írás.

Az F/A-18E/F Super Hornet vadászbombázó – III. rész
Korábban volt egy kétrészes cikk a típusról, amely most egy harmadik résszel bővült ki. Ebben megtalálhatóak az eddig a típussal felszerelt századok felsorolása, valamint a típus történetének további fejleményei. Elsősorban a tenderek amelyen esélyes lehet a közeljövőben.

Tu-160 nehézbombázó – IV. rész
Korábban a HTKA oldalán is publikált írást, az újság négy részben hozta le. Így ebben a számban a befejező részt olvashatjuk a típus fegyverzetéről és jövőjéről.

Az olasz M-346 kiképző-gyakorló repülőgép
Egy nyúlfarknyi írás a berepülés jelenlegi állásáról.

Az első nő az űrben – III. rész
Kulisszatitkok a szovjet űrrepülési programból.

A nevenincs Nemzetközi Űrállomás
A cím magáért beszél. Az előbbi írás az űrrepülés múltjáról, ez pedig a jelenről és jövőről szól.

Cooperative Sarex 2008
Kicsit megkésve egy beszámoló a másfél évvel ezelőtti nemzetközi gyakorlatról.

A Zenta cirkáló első tisztje
Egy rövid megemlékezés a magyar származású Báró Lonhardi Ferenc tiszteletére.

Páncélátütési próba 44.M buzogánylövedékkel
Csak annyit írok, hogy egy T-55-ös harckocsin teszteltek…

A német Sturmtiger páncélos
A 2002/2 számban jelent meg egy részletes írás a címben szereplő járműről. Most újabb adatokat sikerült felkutatni a típusról, ezeket osztja meg az olvasóval a szerző.

Logisztikai konferencia 2009

Olasz háborús emlékmű Radipugliában

Hadtörténeti emlékek Európa pereméről – A lisszaboni Museu do Combatente

Roncsok és események a Margit híd környezetében I. rész

Horten IX repülőgépcsalád fejlesztése
A II. világháború kísérleti gépei iránt érdeklődőknek érdekes írás a németek egyik sugárhajtású típusáról.

Kiegészítés „A KÖNIG csatahajó és modellje” című cikkhez
Korábban szintén egy sorozat volt a lapban a fenti témában. A jelen írásban három oldalban további részleteket ismerhetünk meg a hajó történetéről.

Valamint haditechnikával, hadtörténettel, katonapolitikával foglalkozó könyvek bemutatása, pályázati felhívások és meghívók kiállításokra, előadásokra.

10 hozzászólás “Haditechnika magazin – Ízelítő”

  1. Na, azért nem olyan rózsás a helyzet ! Én megszereztem nagyon sok l990 előtti számot is ! Sőt már korábban is előfizetője voltam a lapnak és most is az vagyok.
    A lap kiadási színvonala több osztállyal jobb lett megjelenése óta !
    A tartalma azért ROMLOTT ! Nincsenek rövid hírek, a témák inkább egy hadtörténelmi lapnak felelnek meg.
    Szinte soha nem foglalkozik az aktuális katonai eseményekkel.

    Attól meg isten ments,hogy ismertessen egy-egy haditechnikai eszközt, vagy fegyvert ! Ha van is elvétve ilyen cikk akkor biztosan valami elavult,vagy már alig használtról van szó !

    Több évtizednyi előfizetés után nem véletlenül felmerült már bennem,hogy megszüntetem az előfizetést, pedig majdnem összes megjelent példányom megvan – bekötve !
    Sokkal jobb – és olcsóbb – a Regiment !
    Szóval a lap mindenről szól, legkevésbé arról ami a címe !!!

  2. Ízlések és pofonok. Nekem a Regiment nem jön be. Pont azért mert egyik cikke sem igazán „mélyreható”. A típusismertetések ha vannak egyáltalán alig szólnak valamiről. Nem is veszem állandóan, csak ha érdekesebb írást találok benne.

    Nem mondtam, hogy a HT tökéletes, de nekem több hozzáadott értéket ad. Mivel 2 havonta jelenik meg és egy réteglap nem várom el tőle az aktualitásokat és a rövidhíreket. Azt megtalálom a többi helyen.

    Mondjuk az én érdeklődési köröm elsősorban a repülés, így azokra fókuszálok. Most E/F-18, Tu-160. Szerintem kellően korszerű típusok. De! jobban szeretem ha régebbi típusokról írnak, elsősorban 50-60-70-es évek mert azok a kedvenceim.

    Ízlések és pofonok!
    Nem mindenkinek a hightech cuccok jönnek be! :-)

  3. > A Magyar Honvédség eszközeinek a bemutatása az 1848-as megalakulástól napjainkig

    Szellemesebb címjavaslatok:

    Rézágyútól a víztisztításig… Kisdobostól a kidobásig… Szekerektől a Szekeresig… Pákozdtól a PRT-ig…

    > Tu-160 nehézbombázó – IV. befejező rész

    Törzs-orr, hajtóművek, farokrész, szárnyak – sajnos a mérete miatt nem fér ki egyben. A következő tizenkét részes sorozat a Hughes Faliba és az An-225 összehasonlításával foglalkozik majd… Nem szeretem a rétestészta cikkeket, amik évekig húzódnak!

    > Páncélátütési próba 44.M buzogánylövedékkel. T-55-ös harckocsin tesztelték…

    Nem járt le annak a szavatossága addigra, mire a T-55 errefelé először előfordult (1956)?

    > Horten IX repülőgépcsalád fejlesztése

    National Geographic TV témába vágó lopakodó-újracsinálós, Reich-dicsőítő HDTV filmremeke megtalálható különféle fájlcserélő hálózatokon. A végére már csak a Vril és Thule higanyos ufókat nem rakták bele az antarktiszi hüllőnácikkal együtt, de Amerika-bomba az van benne…

  4. „Nem szeretem a rétestészta cikkeket, amik évekig húzódnak”

    Ebben egyetértünk, én sem szeretem. Viszont a típusismertetőknél még elmegy. Nálam az ilyen cikkek terjedelme 7-8 oldalnál kezdődik, a többi csak karcolat. :-) Márpedig egy lapban leközölni ennyit gázos.

    Egyébként a legnépszerűbb hazai magazinban is mostanában többrészben adják le a cikkeket. No az már problémásabb, mivel általában egy-egy akcióról szól. Egyik hónapról a másikra már nem tudom ki kicsoda és mennyi hány méter…

  5. Az aranysas már nem az igazi! Hegyet-völgyet bejártam a régebbi számaiért! Mikor fősulis voltam nem tudtam minden számát megvenni, sajnos ez volt!
    Vatera, Teszvesz, nagy hezen, de még hiányzott 12 daraba és nem egy teljes évfolyam. Maradta a szerkesztőség, de nagyon segítőkészek voltak. Murándi Andrea vette fel és minden OK lett! Szóval ebben nem rosszak!
    2009 májusától mintha megtörtek volna! Akkor betűk mint a ház, meg rétestészta cikkek! Ja és regiment is így járt! Jó válság van, akkor írják, hogy egy-két év,és akkor minden zsír lesz mint előtte!
    A Haditechnika, néha száraz, nagyon mérnökies, de JÓ, HOGY ILYEN!!!!!!!!!!!! A szakdogámban nagyon sokat segített! Akkor szoktam Haditechnikához jutni, mikor tesóm állásbőrzéről hoz egy párat. Nem mindig tudom megvenni. De már írtam, hogy JÓ!!!!!!!!!
    Az Aeromagazin. Kicsit drága, Kicsit vegyes, De a Mienk, ha megvesszük.
    Amikor óriás poszter volt benne, akkor vettem. Mostanába már nem…
    Ez van.

  6. A Magyar Honvéd papír szempontból mindet kenterbe veri!
    Egy kissé hézagos, de ha ilyennek ismertük meg és nem tervezik, hogy a szél jobban átjárja, akkor jó lesz így!
    Elsősorban a hazai híreket mondja, – mivel ez a címe – ami egy kicsit hézagpótló a regiment évfordulós bűvöletéhez képest!
    A poszterei nagyon szépek! Most lehet sírni, hogy lehetne nagyobb, de van benne s ez a legfontosabb! Nem kell tűzőkapcsot kitépni, kihajtogatni. Kiveszed, felteszed ennyi!

    Egy szó mint száz! Öröljünk, hogy vannak ezek a lapok, amiből valami változáson ment át, vagy széles körben tájékoztat minket, a legkisebbtől a legnayobbik,sőt még a légkörön túlról is!
    Nem akarok ítélekzni,hogy ki menjen vagy maradjon. Amíg szívvel lélekkel csinálják ezeket a lapokat éa a haszon másodlagos, addig tegyék a dolgukat, de amikor már a fogalmam sincs hanyadik valami kell…, akkor már megette a fene az egészet és ott már nem az olvasó számít, hanem annak pénze, amit az újságért ad! Legyen az bármilyen színes, vagy neves agy fogalmam sincs milyen!
    Nekem annak idején fájt a szívem a Top Gun-ért! Abban is sokat kutattam a szakdogámhoz.
    Nem ismétlem magam! Ezek csak az én szubjektív vélemnyeim az egyes újságokról!
    Egy valamit azért tanásolok: a régi Top Gun-kat érdemes befűzni!

  7. „Nekem annak idején fájt a szívem a Top Gun-ért!”

    Azért nekem is, igazi „rendszerváltó” feelingje volt és nem politikai értelemben. Az első komoly hazai infóforrás volt.

    „A Magyar Honvéd papír szempontból mindet kenterbe veri!”

    A papír jó, a beltartalom nekem elég propagandás..! Szép képekért pedig már nem veszek újságot, arra ott a net. Inkább a belbecs, mint a külcsín! :-)

    „Egy valamit azért tanásolok: a régi Top Gun-kat érdemes befűzni! „

    Mindenképp! Sőt az új AS-t és még az Aerot is! :-) Nem kallódik és ráadásul jól mutat a könyvepolcon! :-)

  8. >Amíg szívvel lélekkel csinálják ezeket a lapokat éa a haszon >másodlagos..

    Szerintem az Aeromagazinon kívül egyik lap sem termel profitot, de lehet hogy még az sem. A HM-től kapott pénz, az eladott újságokból származó bevétel és reklámbevételek nem lehet túl sok mindenre elég. Az újsagok eladott példányszáma pedig általánosan csökken az internet előretörésével. Nincs annyi jó újságíró és érdekes téma, hogy ennyi újságot színvonalasan meg lehessen tölteni tartalommal. Mivel ugyanazok írnak évek óta a különböző lapokban, kicsit már unalmassá váltak témától függetlenül is.

    Az is érdekes ahogy tematikus portálok indultak az interneten majd azok is leromlottak és az oda író szerzők (akik korábban az újságokba is írogattak) saját honlapokat csináltak kicsit önreklám jelleggel. Nem tudom miből lett kevesebb náluk, a HM biztosította extra lehetőségekből, a kapott pénzből vagy a lelkesedésből.

    Ugyanakkor ellenpéldaként van ez a lelkes érdeklődő civilek által szerkesztett portál, amely civilsége ellenére a legnaprakészebbé és leglátogatottabbá tudott lenni. Mivel nincs tele reklámmal az oldal, ez biztos hogy szívvel lélekkel készül. Hajrá HTKA.hu Szerző Urak, csak így tovább!