|

Túl vannak ez első hajófedélzeti teszten az indiai MiG-ek

Októberi leszállításuk előtt fontos mérföldkövet teljesítettek az Indiai Haditengerészet számára gyártott, hajófedélzeti üzemeltetésre készült 4 darab MiG-29K/KUB típusú vadászbombázó: végrehajtották az első le- és felszállásokat egy repülőgép-hordozó fedélzetére.

Nem kell őrjöngeni, még nem készült el az INS Vikramaditya (és még egy ideig nem is fog…), hanem átrepülték a gépeket a Barents-tengerig, ahol már várt rájuk az Admiral Kuznyecov, az Orosz Haditengerészet egyetlen repülőgép-hordozója.

„A szeptember 28-29-ei teszt során számos fel- és leszállást hajtottak végre a gépek a Barents-tengeren hajózó Admiral Kuznyecov fedélzetén.” – állt a gyártó által kiadott közleményben.

MiG-29K

Arról nem tudni, hogy a gépekkel orosz tesztpilóták vagy már az indiai hajózók repültek-e. Utóbbiak kiképzése végéhez közeledik, a gépek októberi érkezéséig befejezik a kiképzést.
A gépekre történő átképzést és a tengerészeti repüléseket a személyzet már évekkel ezelőtt megkezdte, a hajózók az Egyesült Államokban hajtottak végre hajófedélzeti le- és felszállásokat, az oktatópilóták pedig Oroszországban kapták meg a szükséges képesítést. Négy vagy öt kurzus során egyenként 4 pilótát képeznek ki az USÁ-ban, hogy mire az ex-Gorskov szolgálatba áll, a szükséges állomány elérhető legyen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=eUxJGeLUa3Q

5 hozzászólás “Túl vannak ez első hajófedélzeti teszten az indiai MiG-ek”

  1. Más országoknak még ekkora tengeri légi ereje sincs. Gondolok itt a spanyol, olasz, brazil hordozókon található gépekre. A körzetben ezzel a mennyiséggel is jelentős erőt képvisel. A kínaiak még nem tartanak sehol a hordozójukkal, más ország meg még gondolni sem mer ilyesmire. Ha sikerül végre az oroszokkal elkészíttetniük a hordozót akkor jelentősen nő a térségben az indiai dominancia.