|

Afgán AMX-ek?

Ha minden a tervek szerint alakul a közeljövőben afgán tulajdonba is kerülhet az olasz-brazil kooperációban kifejlesztett AMX-ből, ugyanis pénzt csinálna feleslegesen álló gépeiből az Olasz Légierő.

AMX

Azt tervezik, hogy legalább 20 darab AMX-et értékesítenek Afganisztánnak, a gépek ellenértékét pedig az Egyesült Államok állná, úgy ahogy korábban a használt G.222-esek esetében is történt. Az eladásra kiszemelt gépek azon 58 példány közül kerülnének ki, melyek nem kapják meg az ATOL modernizációs csomagot, mert kivonják őket a hadrendből.

Bár az Egyesült Államok hivatalosan még nem erősítette meg a hírt, több mint valószínű, hogy létrejön az üzlet, hiszen Afganisztánban szükség van támogató repülőgépekre, sőt az AMX olcsóbban üzemeltethető, mint a szintén erre a feladatra szánt, amerikai A-10-esek.

AMX Italian Air Force

Az olaszországi repülőgépipar termékei egyre kelendőbbek az Egyesült Államokban, fő példaként említve a C-27J Spartant, melyből 38 darabot vásárolt hadserege és légiereje számára. A szorosabbá váló együttműködés eredménye lehet az M-346 Master esetleges győzelme a T-X tenderen, valamint a típus légitámogató variánsa is esélyes Amerikában, a US Army 100 példányszámban rendszeresítendő típust keres, bár itt inkább a AT-6 Texan II a favorit.