Szíria megkapja a MiG-31-eseket

Közel-keleti források szerint Szíria a közeljövőben kézhez kaphatja a régóta áhított Foxhound vadászgépeit, habár nem annyit, amennyit terveztek.

MiG-31

Szíria még évekkel ezelőtt 8 darab MiG-31E-re jelentett be igényt. 2007 folyamán meg is kötötték az 500 millió dolláros üzletet, azonban orosz forrásokra hivatkozva a Jerusalem Post azt véli tudni, hogy Damaszkusz pénztelensége miatt csupán 4 gép érkezik Szíriába. Ráadásul ezek közül csupán mindösszesen kettő lesz bevethető állapotban, a másik géppár csupán a kannibalizáció áldozataként pihen majd valahol, állítják. (Az már más kérdés, hogy miért nem pótalkatrészeket vásárolnak egész gépek helyett. Biztos fognak ezek repülni…)

Továbbá azt is tudni vélik,hogy a nagy magasságban, nagy sebességgel (közel 3 Mach) repülő elfogóvadász repülőgépeket hírszerzési feladatra kívánja alkalmazni Damaszkusz.

MiG-31

A 70-es évek végén, az amerikai nukleáris töltetű cirkálórakéták ellen kifejlesztett MiG-31-es “E” verziója a modernizált, többfeladatú “F” variáns “butított”, exportra szánt változata. A típus szíriai megjelenése valószínűleg több álmatlan éjszakát okoz majd az izraeli és más nyugati hadmérnököknek.