Repülőgép nélkül maradhatnak az angol hordozók

A tegnapelőtt felröppent hírek szerint további egy esztendőnyi késéssel kell számolni a második ötödik generációs vadászbombázó, az F-35 Lightning II szolgálatba állását illetően. A késedelem elsősorban az angolokat érintheti érzékenyen.

A britek 150 darab F-35B Lightning II-esre tartanának igényt, melyek a még csak tervekben szereplő Queen Elizabeth-osztályú hordozók fedélzetére kerülnének. Az Egyesült Államok nem sietteti a típus hadrendbe állítását, mert meglevő F–16, F/A–18 és AV–8B repülőgépeinek megfelelő üzemidő-tartaléka van, azonban a britek Harrierjei élettartamuk végéhez közelednek, így előállhat az a helyzet, hogy repülőgépek nélkül maradnak az angol hordozók.

A Királyi Haditengerészet leendő büszkeségei

A Királyi Haditengerészet leendő büszkeségei

A gépek leszállításakor az amerikaiak élveznek előnyt, a britek csak az első amerikai példány átadása után három évvel vehetik át sajátjukat. Ez korábban 2017-2018 környékére datálódott, azonban most már 2019-2020-as dátumokat emlegetnek. Ez azért kínos, mivel a Harrierek élettartama 2018-ig biztosított. Az Invincible-osztály leváltására készülő Queen Elizabeth-osztály névadó egységének elkészülése 2014, hadrendbe állása pár évvel később várható. Így az a furcsa helyzet állhat elő, hogy a vadiúj hordozóról sem a régi, sem az új gépek nem üzemelhetnek.

A program körül pénzügyi téren sincs minden rendben. A mostani előzetes számítások szerint már újabb 5 milliárd dollárral lesz több a fejlesztési költség.

httpv://www.youtube.com/watch?v=oIEQgBKXkME